ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΔΔΑ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Βεβαίως, δεν περιποιεί τιμή στη χώρα το γεγονός ότι συγκρινόμαστε με χώρες όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία, στην κατάταξη των καταδικαστικών Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία, ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει σοβαρά βήματα προόδου εμπεδώνοντας την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά και γενικά στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλω, όμως, απευθυνόμενος και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να ζητήσω να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην επίλυση των προβλημάτων που είναι, κατεξοχήν, ευρωπαϊκά, όπως το μεταναστευτικό και να μην μένουν στο επίπεδο μιας, αφ’ υψηλού, κριτικής προς τη χώρα μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Στο προεδρείο της Επιτροπής εκτός του κ. Χαρακόπουλου συμμετέχουν ως αντιπρόεδροι, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεώργιος Παπαηλιού και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, πρώην πρωθυπουργός, κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

Όπως είπε ο Θεσσαλός πολιτικός «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα με διασφαλισμένες όλες τις ελευθερίες και την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα, ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο είναι πολλά τα προβλήματα που ταλανίζουν αυτόν τον τομέα, τόσο λόγω αργοπορίας συμμόρφωσης στα δικαιικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει η Σύμβαση και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο, όμως και αντικειμενικών δυσκολιών, όπως η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που είναι δυσθεώρητα μεγάλη για μία χώρα, όπως η Ελλάδα. Ο οικονομικός παράγων είναι, επίσης, σημαντικός λόγος στην καθυστέρηση ανασυγκρότησης του σωφρονιστικού συστήματος, που οι εγκαταστάσεις του πόρρω απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά στον κατάλογο των λεγόμενων “προβληματικών” κρατών με τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες, σε σχέση με την εκτέλεση των αποφάσεων. Το 2018 σε σύνολο 1.014 αποφάσεων του ΕΔΔΑ, 35 αφορούσαν την Ελλάδα που κατέλαβε την 6η χειρότερη θέση στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης -με “πρωταθλήτριες” τη Ρωσία και την Τουρκία- και την 3η στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία και την Ουγγαρία».

Σχετικά με τις υποθέσεις που αφορούν στην Ελλάδα, είπε ότι «μπορούμε να τις χωρίσουμε σε δύο βασικές ομάδες:

Η μία σχετίζεται με ζητήματα συνθηκών κράτησης καταδίκων ή υποδίκων, μεταχείρισης μεταναστών ή αιτούντων άσυλο, τις συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων, της αναγκαστικής εργασίας, της άσκησης βίας από κρατικά όργανα, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό.

Η δεύτερη, αφορά το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και σχετίζεται, πρωτίστως, με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και κάποιους που επικαλούνται μία ιδιαίτερη “μακεδονική” ταυτότητα στη Δυτική Μακεδονία».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρότεινε να κληθούν να ενημερώσουν την Επιτροπή οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Εμπορικής Ναυτιλίας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, και ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «αν και οι εργασίες της Επιτροπής μας είναι δημόσιες, ενδεχομένως, θα ήταν χρήσιμο κάποιες από αυτές να μπορούσαν να μην μαγνητοσκοπηθούν και να μην δημοσιοποιηθούν τα Πρακτικά των συνεδριάσεων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ