ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ: ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ QLS ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ!

Το anti-bullying γεγονός της χρονιάς διοργανώθηκε στην Αθήνα από το δίκτυο κέντρων ξένων γλωσσών qls! Από τον Τύρναβο συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν 6 μαθητές των κέντρων ξένων γλωσσών Αλεξάνδρα Κολίτσα

Το 2016, το πανελλαδικό δίκτυο ποιοτικών κέντρων ξένων γλωσσών QLS, αφουγκραζόμενο την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για πρόληψη και αντιμετώπιση του Bullying και με αφορμή τα συχνά περιστατικά σχολικής βίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στα Ελληνικά σχολεία, πήρε την πρωτοβουλία να κάνει τη διαφορά και να δράσει με τρόπο καινοτόμο, δίνοντας νέα πνοή

στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα με τα Έτη Εθελοντισμού QLS “Keep Smiling”, “Be Kind” και το φετινό “Be Mindful With QLS”, καθώς επίσης και τη διοργάνωση των εκπαιδεύσεων Anti-Bullying Ambassadors. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές χάρισαν φέτος στο δίκτυο QLS 2 βραβεία (Education Leaders Awards & Voluntary Action Awards).

Για 4η συνεχή σχολική χρονιά, το δίκτυο διοργάνωσε φέτος στη χώρα μας τις εκπαιδεύσεις Anti-Bullying Ambassadors, σε συνεργασία με τον κοινωφελή οργανισμό The Diana Award που θεσπίστηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση το 1999 για να συνεχίσει το μνημειώδες φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό έργο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Στο εγκεκριμένο από το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα, δομημένο στη βάση των αξιών που πρεσβεύει η βαθιά φιλανθρωπική παρακαταθήκη της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 150 μαθητές και 30 καθηγητές σχολείων-μελών του QLS σε 3 περιοχές (Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία  και Κρήτη) ως Anti-Bullying Ambassadors (Πρεσβευτές), ικανοί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον εκφοβισμό στο περιβάλλον τους.

Αυτό που προτάσσουν οι κοινωνικά ευαίσθητοι εκπαιδευτικοί των σχολείων-μελών του QLS, είναι μέσα από αυτή την ποιοτική και βιωματική διεργασία, οι μαθητές να γίνουν οι ίδιοι αυτή η θετική αλλαγή που χρειαζόμαστε στην σύγχρονη κοινωνία. Σε αυτή την ολοήμερη αγγλόφωνη εκπαίδευση, που εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία σε Βρετανικά σχολεία από το 2011, οι μαθητές εφοδιάζονται με πολύτιμα «εργαλεία» και καλλιεργούν δεξιότητες (life skills) που θα τους συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Χάρη στο QLS, η Ελλάδα είναι μόλις η 4η χώρα (μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα Νησιά της Μάγχης και τη Μάλτα) όπου υλοποιείται το πρόγραμμα εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την Ελλάδα, το πρόγραμμα έκανε πρεμιέρα και στις ΗΠΑ.
Στις 23 & 24 Νοεμβρίου, στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του εξεταστικού φορέα PeopleCert, στην οδό Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας οι προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις Anti-Bullying Ambassadors, αποκλειστικά για τους μαθητές και καθηγητές των σχολείων-μελών του QLS.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος του δικτύου, κα Georgia Papas, “τα σχολεία QLS παρέχουν έμπνευση, καθώς επίσης και τον απαραίτητο χώρο και χρόνο, για να γίνουν οι μαθητές μας μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους”. Είναι μια τεράστια επιτυχία, λοιπόν, για το δίκτυο QLS, που τόσο προσεκτικά επιλέγει τους ποιοτικούς συνεργάτες του, να καλλιεργεί την κοινωνική δράση και να εμπνέει τον εθελοντισμό με αυτό τον τρόπο στους νεαρούς μαθητές.

Ο μαθητής των ΚΞΓ Αλ. Κολίτσα, Δημοσθένης Κουτόβας περιγράφει την εμπειρία του ως εκπαιδευόμενος:

ANTI-BULLYING AMBASSADOR TRAINING DAY PROGRAMME

Νιώθουμε μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη που υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες και συνεργοί μιας εξαιρετικής και αξιοθαύμαστης προσπάθειας. Ασφαλώς αναφέρομαι στο σεμινάριο που διεξήχθη από το ίδρυμα “The Diana Award” σε συνεργασία με το δίκτυο Κέντρων Ξένων Γλωσσών QLS. Αρχικά, μας υποδέχθηκαν με ζέση και γρήγορα μας έκαναν να νιώσουμε μέλη της ομάδας. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε το σεμινάριο με δραστηριότητες που μας βοήθησαν να καταλάβουμε το σκοπό του ιδρύματος και συνεχίσαμε με διάφορα παιχνίδια αλληλεπίδρασης ώστε να γνωριστούμε καλύτερα. Αφού ήρθαμε πιο κοντά με τους εκπαιδευτές μας, μας εισήγαγαν στον κόσμο του Bullying και πως να το αναγνωρίσουμε και να το επισημάνουμε. Έπειτα, μας γνώρισαν τους διαφορετικούς και όμως τόσο επικίνδυνους τύπους του Cyberbullying και τις επιπτώσεις τους. Αφού μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε το cyberbullying μας δίδαξαν τρόπους αντιμετώπισης του. Αργότερα και αφού είχαμε ένα διάλειμμα για φαγητό κληθήκαμε να αναδείξουμε έναν αντιπρόσωπο από κάθε ομάδα που θα έχει άμεση επικοινωνία με την ομάδα τους. Επίσης μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες και ιδέες για μελλοντικές καμπάνιες Antibullying. Τέλος κληθήκαμε να οργανώσουμε ουσιαστικά την πρώτη μας καμπάνια και μετά από το πέρας τριών μηνών να τους ενημερώσουμε για την έκβαση της, για άλλες καμπάνιες που πραγματοποιήσαμε και για αυτές που έπονται.

Ο πρεσβεύτης Anti-bullying, Κουτόβας Δημοσθένης, αντιπρόσωπος της ομάδας που αποτελείται από τα παιδιά Αναστάσιος Δομενικιώτης, Αθηνά Τριανταφύλλου, Δέσποινα Τριανταφύλλου, Χαρισούλη Αγγελική και Λουκά Θεοδώρα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com