ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ DE MINIMIS ΚΑΙ ΠΣΕΑ ΓΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Η απόφαση για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 80 ευρώ ανά στρέμμα είναι η τελική στήριξη της πολιτείας για το χαμένο εισόδημα των αμυγδαλοπαραγωγών; Εξετάζετε αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης, ώστε να ανταποκριθεί στην πραγματική ζημία; Παράλληλα με το de minimis θα προχωρήσει τελικά και η διαδικασία των ΠΣΕΑ για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών;».

Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωστοποίηση της απόφασης για καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας της τάξης των 80 ευρώ το στρέμμα στους αμυγδαλοπαραγωγούς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η δραματική μείωση της παραγωγής αμυγδάλων στον νομό Λάρισας και η συνακόλουθη συρρίκνωση του εισοδήματος έχει φέρει τους παραγωγούς -που βρίσκονται σε αναβρασμό και εύλογα αναμένουν τη στήριξη της πολιτείας- σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Η γνωστοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χορήγηση του ποσού των 80 ευρώ ανά στρέμμα, μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), προκαλεί αντιδράσεις, καθώς η λύση αυτή υπολείπεται δραματικά του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Ως γνωστόν, οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη εκμηδένισαν την παραγωγή, ενώ πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου των περιοχών που επλήγησαν ήταν και είναι η ουσιαστική αρωγή της πολιτείας.

Η ανωτέρω απόφαση, που καλύπτει μέρος μόνο της απώλειας εισοδήματος, αιφνιδίασε δυσάρεστα τους παραγωγούς και λόγω της δέσμευσης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στη σύσκεψη (27.11.19) ενώπιων της επιτροπής των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών ότι η λύση που προκρίνεται είναι τα ΠΣΕΑ».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι «επειδή τα 80 ευρώ της ενίσχυσης ανά στρέμμα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, επιβάλλεται είτε να αναπροσαρμοσθεί γενναία το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης του προγράμματος de minimis, είτε ταυτόχρονα να υπάρξει μέριμνα για την αποζημίωση και μέσω ΠΣΕΑ για να μπορέσουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί να αναπληρώσουν την πραγματική απώλεια του εισοδήματός τους».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ