ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΩΝ ΚΑΣΤΑΝΟΠΕΡΙΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ

Με τον γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος Κ. Αραβώση συναντήθηκε ο βουλευτής Χρ. Κέλλας

«Το Υπουργείο εργάζεται στην κατεύθυνση επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των καστανοπερίβολων». Την εν λόγω διαβεβαίωση έδωσε στον αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κών/νος Αραβώσης, ενημερώνοντας συγχρόνως τον Λαρισαίο πολιτικό,

πως «σύντομα θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή, για την επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η σταδιακή ανάρτηση των Δασικών Χαρτών».

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη συνάντηση Κέλλα – Αραβώση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή τη φορά, μάλιστα, παρουσία μελών Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου, προκειμένου να βρεθεί λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα καστανοπερίβολα, αλλά και σε ζητήματα που έχουν προκύψει από τους Δασικούς Χάρτες.

Οι συνεταιριστές της περιοχής του Κισσάβου ενημέρωσαν τον Γενικό Γραμματέα, πως ο ν. Λάρισας είναι ο πρώτος πανελλαδικά σε καλλιέργεια και παραγωγή κάστανου, θέτοντας παράλληλα σειρά θεμάτων για το ιδιοκτησιακό των καστανοπερίβολων, όπως:

  1. Αλλαγή των διατάξεων σχετικά με τα παλιά παραχωρητήρια, ώστε να μην απαιτείται η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και οι διάδοχοι καστανοπαραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς εμπόδια.
  2. Παραχώρηση αντί τιμήματος χρήσης του δικαιώματος δενδροκομικής εκμετάλλευσης και πρόταξη στη σειρά προτίμησης των ήδη νομέων των καστανοτεμαχίων.
  3. Απαλοιφή της υποχρέωσης αναδάσωσης ή δάσωσης έκτασης ανάλογης της έκτασης που εγκρίθηκε η παρέμβαση.
  4. Μείωση του ανταλλάγματος χρήσης, με την ταυτόχρονη ρύθμισή του σε δόσεις.
  5. Ευελιξία στους όρους που αφορούν την κλίση του εδάφους έως 45% για την παραχώρηση των καστανοτεμαχίων.

Στη συνάντηση Κέλλα – Αραβώση, παραβρέθηκαν οι συνεταιριστές: Ευάγγελος Μανίκας, Πρόεδρος Α.Σ Ποταμιάς – Σκήτης, Ευθύμιος Τριανταφύλλου, Πρόεδρος Α.Σ Καρίτσας – Στομίου, Ευθύμιος Καζατζής, Πρόεδρος Α.Σ Αμπελακίων και Βασίλειος Κουβαράς, Αντιπρόεδρος Α.Σ Μελιβοίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ