ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε νέο έργο  1 εκατ. ευρώ προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στον καθαρισμό των ρεμάτων και στη διευθέτηση των χειμάρρων σε ολόκληρη τη Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας προχωρά το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.  Υπογράφτηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του αναδόχου η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Καθαρισμός ρεμάτων (κοιτών – ανακουφιστικά έργα εκβολών κ.α.) έτους 2019 – 2020»,

προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Το έργο υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς μας  Συμβούλους και τις Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων προχωράμε το επόμενο διάστημα στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την κλιματική αλλαγή και τη προστασία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Είναι έργο ουσίας με τα οποία ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την αντιπλημμυρική «θωράκιση» των περιοχών αυτών, επενδύοντας στην πρόληψη και προστατεύοντας πολίτες-περιουσίες-υποδομές. Με το έργο αυτό προβλέπεται να καθαριστούν και να προστατευτούν χείμαρροι και ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, να αποκατασταθούν διαβρωμένα τεχνικά – διαβάσεων, και τα πρανή. Παράλληλα προβλέπονται εργασίες ώστε να αρθούν οι συνθήκες που συχνά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διάβρωσης αλλά και πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη πεδινή και ημιορεινή περιοχή του ν. Λάρισας».

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Λάρισας Χρ. Ντάγιας και ο Προϊστάμενος Τμήματος Κίνησης και Συντήρησης Οχημάτων και Μηχανημάτων Χρ. Καραμπούζης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται, όλο και πιο συχνά, καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις κ.α.) με αποτέλεσμα στους υφιστάμενους χειμάρρους – ρεμάτων να δημιουργούνται διαβρώσεις στα πρανή, καταστροφή τεχνικών και ήπιων διαβάσεων, εναπόθεση φερτών υλικών με αποτέλεσμα την αλλοίωση της υδραυλικής διατομής αυτών και την δημιουργία συνθηκών πλημμύρας των γύρω περιοχών.  Από τους κινδύνους αυτούς, και για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των περιουσιών τους απαιτούνται άμεσες εργασίες καθαρισμού, διευθέτησης των ρεμάτων, αποκατάστασης των διαβρωμένων τεχνικών – διαβάσεων, προστασίας των πρανών.

Ειδικότερα θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης της ροής των υδάτων, όπως: διαμόρφωση διατομής με επένδυση ή μη, κατασκευή ή ενίσχυση αναχωμάτων, κάλυψη υδατορέματος, κατασκευή τεχνητού κλάδου, άρση προσχώσεων από μη διευθετημένο τμήμα υδατορέματος, η συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και η απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών ή βλάστησης από την κοίτη υδατορεμάτων, και συνακόλουθα σε αυτά έργα.

Οι παρεμβάσεις θα γίνονται ανά ρέμα – χείμαρρο στις παρακάτω περιοχές:

  1. Λεκάνη απορροής 24.01.11.01. Η κεντρική κοίτη του ποταμού Σαραντάπορου από την συμβολή του με το Βούλγαρη μέχρι το Χάνι Χατζηγώγου ( γέφυρα επί της οδού Ελασσόνας- Κοζάνης)
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.11.02. Το τμήμα της Κεντρικής κοίτης του ποταμού Βούλγαρη από τη συμβολή του με τον Τιταρίσιο (γέφυρα Κεφαλόβρυσου επί της οδού Ελασσόνας –Κρανέας) μέχρι τη γέφυρα Κοκκινόγης ( επί της οδού Ελασσόνας-Κατερίνης) και του επαρχιακού δρόμου Κοκκινόγης Κοζάνης).
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.11.04. Το τμήμα της κεντρικής κοίτης του χειμάρρου Ελασσονίτικος από την περιοχή Αμουρίου (συμβολή με Τιταρίσιο) μέχρι την Ελασσόνα ( γέφυρα πάνω από την Ελασσόνα  επί της οδού Ελασσόνας Κοζάνης).
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.11.06. Το τμήμα της κοίτης του χειμάρρου Παλαιοσυκιωτη από τη γέφυρα μέχρι την συμβολή του με τον χειμ. Βούλγαρη.
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.11.07. Το τμήμα της κοίτης του χειμάρρου Τράφος από την περιφέρεια Αμουρίου μέχρι τη γέφυρα επί της Εθν. Οδού Λάρισας- Ελασσόνας ( περιοχή Δομενίκου).
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.11.08. Βαλιμάρα για την κεντρική κοίτη όριο ο δρόμος Βλαχογιαννίου-Αμπελιάς μέχρι τη συμβολή του με το Τιταρήσιο.
  1. Χείμαρρος Τιταρήσιος 24.01.11. Το τμήμα της Κεντρικής κοίτης από τα όρια των Κοινοτήτων Βαλανίδας-Κρανέας μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό ποταμό. Για τους συμβάλλοντες στην κεντρική κοίτη, τα τμήματα αυτών από το δρόμο Βλαχογιαννίου-Συκέας μέχρι την κεντρική κοίτη.
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.11.12. Όρια ο δρόμος Τυρνάβου-Δελερίων-Ροδιάς-Γόννων μέχρι τη συμβολή με Τιταρήσιο.
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.11.19. χείμαρρος Αμυρίου Αγιάς, το τμήμα από το 0 Δημ. Σχολ. Αγιάς μέχρι τη λίμνη Κάρλα .
  1. Λεκάνη απορροής 24.03. χείμαρρος Βελίκας-Μελιβοίας. Το τμήμα άνω του οικισμού Βελίκα μέχρι τον παραλιακό δρόμο.
  1. Λεκάνη απορροής 24.04. χείμαρρος Πλατανόρεμα. Το τμήμα από τη θέση Νησί μέχρι τον παραλιακό δρόμο και το τμήμα από τη γέφυρα Μπουρμπουλίθρα μέχρι τον παραλιακό δρόμο.
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.20. χείμαρρος Αμυγδαλής-Καλαμακίου τα κατάντη με όριο το δρόμο Αμυγδαλής-Καλαμακίου.
  1. 2401 Κεντρική κοίτη του Πηνειού ποταμού. Ολόκληρος από τα όρια του Ν. Τρικάλων μέχρι τις εκβολές.
  1. Λεκάνη απορροής Γόννων – Εληάς 24.01.12. Όρια για την κεντρική κοίτη ο δρόμος Γόννων-Καλλιπεύκης μέχρι τη συμβολή με Πηνειό.
  1. Λεκάνη απορροής Ραψάνη-Πυργετού 24.01.13 Ρ Αγ. Θεοδώρων όρια για την κεντρική κοίτη ο Εθνικός Δρόμος Λάρισας-Θες/νίκης μέχρι τη συμβολή με Πηνειό
  1. Λεκάνη απορροής Κρανέας-Πυργετού 24.01.13. Τσαϊρια για την κεντρική κοίτη όριο Εθν. Δρόμος Λάρισας-Θες/νίκης μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό.
  1. Λεκάνη απορροής 24.01.15. Ρέμμα Γκαλιάμτσιας Κεντρική κοίτη και αυτοτελείς κλάδοι τα κατάντη του δρόμου Συκουρίου-Ευαγγελισμού.
  1. Λεκάνη απορροής Ομολίου-Στομίου 24.01.16. Για τις αυτοτελείς χαραδρώσεις τα κατάντη του δρόμου Λάρισας-Ομολίου-Στομίου-Καρίτσας και τα ανάντη σε μήκος 100,00 μέτρων.
  1. Λεκάνη απορροής 24.02. Για τις αυτοτελείς χαραδρώσεις τα ανάντη σε μήκος 100,00 μέτρων και τα κατάντη του δρόμου Καρίτσας-Κόκκινο Νερό-Κουτσουπιά- Παλουριά -Βελίκα μέχρι τη θάλασσα.
  1. Λεκάνη απορροής Συκουρίου-Όσσας 24.01.17. για την κεντρική κοίτη τα κατάντη με όριο τον αγωγό λίμνης Συκουρίου (στο πάνω όριο του οικισμού Συκουρίου)
  1. Λεκάνη απορροής Μαρμαρίνης-Γερακαρίου-Αετολόφου 24.01.18. όριο για τις αυτοτελείς χαραδρώσεις στο κάτω όριο των οικισμών Μαρμαρίνης-Γερακαρίου-Νερομύλων.
  1. Λεκάνη απορροής Διλόφου-Ζαπείου 24.01.21. ολόκληρος χαρακτηρίζεται ως πεδινή κοίτης.
  1. Λεκάνη απορροής Μοσχοχωρίου Μύρων Ν. Περιβολίου 24.01.22. Ολόκληρη χαρακτηρίζεται ως πεδινή κοίτης.
  1. Λεκάνη απορροής Μ Μοναστηρίου-Αρμενίου 24.01.23. Ολόκληρη χαρακτηρίζεται ως πεδινή κοίτης.
  1. Ποταμός Ενιπέας 24.01.44. Για την κεντρική κοίτη και τις αυτοτελείς χαραδρώσεις τα κατάντη με όρια το δρόμο Φαρσάλων – Βόλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ