ΣΤ. ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ: Η ΥΠΑΡΞΗ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ” παραχώρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Στέλιος Τσικριτσής, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η πείρα μας έχει δείξει ότι για να έχουν αποτελέσματα η μάχη για την ενημέρωση και η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη και λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά.

Στη Θεσσαλία μετράμε βήματα με τη λειτουργία και τη δράση δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ενωτική Ομοσπονδία της Λάρισας, με τη συμμετοχή 28 Αγροτικών Συλλόγων. Πολλοί από αυτούς απέκτησαν ουσιαστική λειτουργία τα τελευταία χρόνια, μετά τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε, τις κατακτήσεις που είχαμε. Ακόμα, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στους Συλλόγους και τους αγώνες πιο μαζικά η νεολαία της υπαίθρου, βάζοντας έτσι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Επιδιώκουμε ο Αγροτικός Σύλλογος να είναι το αποκούμπι του βιοπαλαιστή αγρότη στο χωριό, να είναι μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για κάθε πρόβλημα που αφορά τα μέλη του και συνολικά το χωριό, και όχι μόνο για αγροτικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να εξασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των αγροτών στον καθορισμό των αιτημάτων, καθώς και στο σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης.

Ετσι, κάθε Αγροτικός Σύλλογος κάνει προσπάθεια να οργανωθούν συσκέψεις στα χωριά, όπου οι αγρότες συζητάνε, καταθέτουν γνώμες και προτάσεις. Επειτα οργανώνονται συσκέψεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο νομού, όπου μεταφέρονται τα συμπεράσματα της δουλειάς που προηγήθηκε και μετά από συζήτηση λαμβάνονται αποφάσεις για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου των αιτημάτων και για την παραπέρα οργάνωση της πάλης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια παίζει η δουλειά που γίνεται στο επίπεδο της Ομοσπονδίας, όπου σε τακτική βάση συζητάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο τα θέματα που μας αφορούν, υπάρχει καταμερισμός για τους Συλλόγους και τα χωριά σε κάθε μέλος του. Με την πείρα των συσκέψεων που γίνονται σε κάθε χωριό, τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας έχουν συνολική και πιο σφαιρική εικόνα, μπορούν να αποκτήσουν ενιαία αντίληψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην οργάνωση της πάλης, συμμετέχουν και μεταφέρουν τη δική μας εμπειρία, καθώς και τις αποφάσεις μας στις συσκέψεις για συντονισμό του αγώνα που οργανώνονται σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτή η προσπάθεια δεν σταματά καθόλου μέσα στη χρονιά, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο αγώνας θα έχει συνέχεια και διάρκεια. Ακόμα και μέσα στο περασμένο καλοκαίρι οργανώθηκαν κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία – και όχι μόνο – για τις μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι και τα άλλα καιρικά φαινόμενα, την “απογείωση” της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Αυτές τις μέρες, αφού συνεδρίασε η Ομοσπονδία, έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 7 μαζικές συσκέψεις για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουμε στα τέλη Γενάρη, ενώ προετοιμάζουμε παράλληλα την πανθεσσαλική σύσκεψη μετά τις 20/1.

Ταυτόχρονα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, παίρνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή και την επιβίωση των οικογενειών μας και των κατοίκων της υπαίθρου, σε κοινή δράση με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις. Για παράδειγμα, συμμετέχουμε στις πρωτοβουλίες που παίρνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για το Ασφαλιστικό, είμαστε και εμείς σε ετοιμότητα να κατέβουμε σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου για το νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα. Αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως η συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου στην Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, που έχει στηθεί στη Λάρισα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ