ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΟΡΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Ένας έλεγχος τον προηγούμενο μήνα στο τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου Τρικάλων που λειτουργεί εδώ και χρόνια, έφερε στο φως ένα μηχάνημα παρακολούθησης, κοινώς κοριό, που είχε τοποθετηθεί στο δωμάτιο που λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TV10.gr oι συνεχείς βλάβες του κέντρου που δεν μπορούσαν να αποκαταστήσουν οι τεχνικοί του Νοσοκομείου, είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί εξωτερικός τεχνικός, ειδικός σε μηχανήματα Siemens.

Ανοίγοντας το τηλεφωνικό κέντρο, ο ειδικός διαπίστωσε έκπληκτος το μηχάνημα παρακολούθησης που κατέγραφε όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις καθώς και όλα τα εσωτερικά τηλέφωνα του νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα που έχει γίνει και τις εκτιμήσεις στελεχών του Νοσοκομείου, η συσκευή υποκλοπών τοποθετήθηκε το πιθανότερο πριν το 2016.

Πολλά τα ερωτηματικά

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του τοπικού μέσου TV10, μόλις ο τεχνικός εντόπισε τη συσκευή, συνέταξε έκθεση, που την παρέδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του πήρε απόφαση να παραπέμψει το θέμα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν έχει γίνει η σχετική αφορά στις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μια τέτοια συσκευή τοποθετήθηκε σε τηλεφωνικό κέντρο ενός νοσοκομείου, καθώς είναι άγνωστο ποιοι βρίσκονται πίσω από τις υποκλοπές και τι ήθελαν να παρακολουθούν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για μαζική καταγραφή κλήσεων, και μάλιστα σε ευάλωτες στιγμές για τα θύματα των υποκλοπών, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλεί κανείς το τηλεφωνικό κέντρο ενός νοσοκομείου.

Άλλωστε, το γεγονός ότι εκτιμάται πως η συσκευή τοποθετήθηκε και καταγράφει από το 2016 χωρίς να έχει εντοπιστεί εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, προκαλεί ακόμη περισσότερο προβληματισμό.

Με πληροφορίες από το tv10.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ