Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στην ανακοίνωση του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προέβη σήμερα (Τετάρτη) ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόσωπο που επιλέγει καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή που «η χώρα μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη της αναγέννησή της».

«Ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον. Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού, όμως η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού ανακοινώσει το όνομα της πρώτης γυναίκας υποψήφιας για την προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική Ιστορία.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η παρούσα βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

Υπογραμμίζεται ότι η επιλογή του προσώπου ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό. Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνης της επιλογής, είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο μόνος υπεύθυνος για να πάρει τις αποφάσεις είναι ο κ. Μητσοτάκης», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Τάσος Τασούλας, είχε εκφράσει την άποψη ότι η πρόταση του πρωθυπουργού θα εξασφαλίζει ευρύτερη πλειοψηφία. Πάντως, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και με απλή πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική. Προβλέπονται πλέον πέντε ψηφοφορίες μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (200, 200, 180, 151 και στο τέλος πλειοψηφία επί των παρόντων).

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.

Σημειώνεται τέλος, πως μετά τη συνταγματική αλλαγή του 1985, ο ρόλος του Προέδρου είναι επί της ουσίας συμβολικός, καθώς το σύστημα διακυβέρνησης είναι πλέον πρωθυπουργοκεντρικό. Ωστόσο, ο ΠτΔ είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας, καθώς προσωποποιεί το ανώτατο πολιτικό αξίωμα. Στο πρόσωπό του συμβολίζεται η ευρύτερη ενότητα του έθνους.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ