ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020

Ανακοίνωση της Γραμματείας των ΣΥΝΕΚ

Καθώς ξεκινά μια νέα χρονιά που απαιτεί τη δυναμική κινητοποίηση όλων μας για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, χαιρετίζουμε αγωνιστικά τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, και ευχόμαστε η νέα χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, ειρήνη αγωνιστικότητα και προσδοκίες για ένα έτος που θα μας ταξιδέψει σε δρόμους πιο αλληλέγγυους, πιο αισιόδοξους και γεμάτους οράματα για ένα όμορφο αύριο!

Ο κίνδυνος του αντιδραστικού πισωγυρίσματος στην εκπαίδευση με την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι ήδη ορατός. Η κυβέρνηση, με την μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική της, θα επιδιώξει το σχεδιασμό ενός σχολείου «θατσερικού» τύπου που θα λειτουργεί με όρους αγοράς, αγνοώντας τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών και ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών δρομολογώντας:

Διορισμούς στο δημόσιο κατόχων πτυχίων της αλλοδαπής με μόνη προϋπόθεση την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων (έχει ήδη ψηφιστεί η ισοτιμία επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων με τους αποφοίτους ΑΕΙ), χωρίς την προϋπόθεση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης, όπως ίσχυε ως τώρα. Με τη σχετική ρύθμιση στο ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο κολλέγια-επιχειρήσεις, η φοίτηση στα οποία δεν προϋποθέτει πανελλήνιες εξετάσεις, θα δίνουν πτυχία ισότιμα με τα πανεπιστήμια και οι απόφοιτοί τους μπορούν να διορισθούν ως μόνιμοι και αναπληρωτές στο δημόσιο.

Εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση για τους/τις εκπαιδευτικούς και τη σχολική μονάδα – η οποία υπηρετείται από τη διάλυση των δομών στήριξης του εκπαιδευτικού έργου και την επαναφορά των σχολικών συμβούλων, της «αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας Διαμαντοπούλου» και του ΠΔ 152. Ο λαλίστατος νέος Πρόεδρος του ΙΕΠ, κ. Αντωνίου, αφού αρχικά μας μίλησε για την ανάγκη «επιστροφής στην περίοδο 2010-2014» για «να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε» από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε πλέον να μας πείσει για την αξιολόγηση που δεν θα τιμωρεί, αλλά θα «διορθώνει» συνεπικουρούμενη και από τη σχετική επιμόρφωση. Ο κλάδος θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς της ατομικής αξιολόγησης- χειραγώγησης και στην εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων!

Δημιουργία αυτόνομου διοικητικά και οικονομικά σχολείου που θα χρηματοδοτείται αναλόγως της αξιολόγησής του, με διευθυντή μάνατζερ, χορηγούς και κουπόνια για τους «πελάτες» γονείς και μαθητές. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η δημόσια εκπαίδευση υποχρηματοδοτείται, η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 2 εκατομμύρια τη ιδιωτική θεολογική σχολή της Βοστώνης(!), η οποία μάλιστα είναι υπό έρευνα για οικονομικές ατασθαλίες. Δύο εκατ. ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλιο για την λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για 3000 αποφοίτους των ΕΠΑΛ και η οποία ανεστάλη από την κυβέρνηση.

Επαναφορά σκληρού εξετασιοκεντρικού συστήματος με Τράπεζα Θεμάτων καθώς και επαναθεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτήριου για πρόσβαση στην τριτοβάθμια, με συνυπολογισμό της βαθμολογίας και των τριών τάξεων του Λυκείου, καθορισμό ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια το 10, μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Όσον αφορά στους διορισμούς, μετά από απίστευτες παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας και ενώ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, βγήκε  η προκήρυξη για 5.250  μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021! Με δεδομένη την πρόσληψη 37.000 αναπληρωτών/τριων, οι διορισμοί είναι απόλυτα επιβεβλημένοι, αν και δεν καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η χρόνια αδιοριστία! Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν μια επιβράβευση των αγώνων του κλάδου για μόνιμη και σταθερή δουλειά στην εκπαίδευση! Ωστόσο, για εμάς βασικά κριτήρια διορισμού πρέπει να είναι ολόκληρη η προϋπηρεσία των αναπληρωτών και τα κοινωνικά κριτήρια. Είμαστε ενάντια σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ και στην πριμοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων που έχουν άμεση ταξική αναφορά στη δυνατότητα πρόσβασης και απόκτησής τους και οδηγούν στην υποβάθμιση του βασικού πτυχίου. Επιπλέον, δεν έχουν επιλυθεί με τροπολογία -παρ’ότι υπήρχε δέσμευση του υπουργείου- προβλήματα μεταξύ των κλάδων ΠΕ71 (απόφοιτοι ΠΑΜΑΚ) και ΠΕ78 (κοινωνικών επιστημών).

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα, στο  πλαίσιο  των  αποφάσεών της για αναμόρφωση  της κοινωνικής ασφάλισης,  την  πρόθεσή της να συγχωνεύσει το ΕΤΕΑΕΠ με τον ΕΦΚΑ. Η συγχώνευση αυτή είναι το  πρώτο βήμα διάλυσης της επικουρικής σύνταξης και ενσωμάτωσής της στην κύρια σύνταξη. Με αυτόν τον τρόπο επίσης, θα εξαφανίσει ευκολότερα και  τα αποθεματικά  των εφάπαξ,που ανέρχονται  σε πάνω από 7 δις  ευρώ.  Για εμάς κυρίαρχο αίτημα παραμένει η πλήρης σύνταξη στα 60 με 30 χρόνια εργασίας και με το ύψος της σύνταξης στο 80% του τελικού μισθού.

Η εργασιακή επίθεση στους εκπαιδευτικούς και η αντίληψη μιας κατ’επίφαση αριστείας στο δημόσιο σχολείο εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική επίθεσης σε όλους τους εργαζόμενους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και τα δικαιώματα:

-απολύσεις στον ΟΤΕ, στα ΕΛΠΕ και στις τράπεζες,

-οπισθοχώρηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού,

-εξαγγελίες για νέες παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και τις διαδηλώσεις

-ακραία καταστολή που καταργεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

-υιοθέτηση ακραίου ρατσιστικού λόγου από μέλη της κυβέρνησης.

Η ελληνική κοινωνία και η δημόσια εκπαίδευση βρίσκονται απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν τη συνεχή εγρήγορση και συσπείρωση του κλάδου,  με στόχο  την άμεση αντίδρασή  του.  Είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, έγκαιρα προετοιμασμένων, με μαζική συμμετοχή και με ξεπέρασμα  διχαστικών, μικροπαραταξιακών αντιλήψεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενημέρωση και η προετοιμασία των συναδέλφων/ισσών μέσα στα σχολεία, ώστε να εξασφαλίζεται και η καλύτερη συμμετοχή όλων στις γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και στις αγωνιστικές δράσεις.

Οι ΣΥΝΕΚ θα συμβάλλουν με τη δράση τους στην ανάπτυξη ενωτικών αγώνων για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου και την αποτροπή των όποιων αντιδραστικών εξελίξεων στη δημόσια εκπαίδευση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ