ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ’’ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ανοιχτά κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στην Α’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής.

Όπως η ίδια τόνισε τόσο η υποτιθέμενα «άδολη» απλή αναλογική, όσο και τα επίπλαστα υπερενισχυμένα πλειοψηφικά συστήματα, έχουν εργαλειοποιηθεί πολλές φορές στην πολιτική ιστορία της χώρας, από την εκάστοτε κυβέρνηση με πολύ κακά αποτελέσματα, υπενθυμίζοντας πως «μια μονοκομματική κυβερνησιμότητα, ακόμη και στην πολύ πρόσφατη ιστορία, αποδείχθηκε άκρως επιζήμια για τον τόπο. Αναφέρομαι, φυσικά, στην περίοδο 2004 – 2009, όταν οι τότε μονοκομματικές κυβερνήσεις Καραμανλή κατάφεραν το ακατόρθωτο: να «γονατίσουν» μια εξωστρεφή, δυναμική και ισχυρή οικονομία, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% – που ακόμη ονειρευόμαστε – και να μας οδηγήσουν στη δεκαετή κρίση».

Η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως κάθε κυβέρνηση που άλλαξε τον εκλογικό νόμο διακρίνονταν, συνήθως, από χαρακτηριστική μικρόνοια και ότι ακόμη και σήμερα το πολιτικό σύστημα παραμένει  ‘’ανεπίδεκτο μαθήσεως’’.

Ωστόσο, η Λαρισαία πολιτικός κάλεσε και τις υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής να αναγνωρίσουν πως κατά την ύστερη περίοδό του το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άλλαξε ρότα και τόλμησε με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, να εφαρμόσει δικαιότερους όρους στο παιχνίδι:

«Όταν επέβαλε κάθε αλλαγή του εκλογικού νόμου να εφαρμόζεται από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν δεν υπάρχει πλειοψηφία 2/3 ή 200 εδρών ή και με την πρωτοποριακή αλλά ανεφάρμοστη πρότασή του το 2003, όταν πήγε να περάσει απόλυτη αναλογική στις 270 έδρες με 30 μπόνους στο πρώτο κόμμα, συνδυασμό λίστας και σταυρού, διπλή κάλπη για ψήφο στο κόμμα και για τους υποψηφίους, 3% πλαφόν εισόδου στη Βουλή, και κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών».

Η βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε πως παρότι η πρόταση εκλογικού νόμου της ΝΔ ακολουθεί την αρχιτεκτονική της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής, τελικά διαφοροποιείται σημαντικά με μια πολιτικάντικη πονηριά που έχει διαφορετικές στοχεύσεις.

«Εμείς, είπαμε, κλιμακωτά να παίρνει το πρώτο κόμμα – και μόνο αν υπερβαίνει το ποσοστό του 25%, τις 20 πρώτες έδρες του συνολικού μπόνους 35 εδρών – και όχι 50. Συγκεκριμένα, προτείνουμε για κάθε επιπλέον 1%, πέραν του 25%, να παίρνει μια έδρα. Η κυβερνητική πρόταση όμως δίνει μία έδρα για κάθε 0,5%. Έτσι, ωστόσο, η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, επιτυγχάνεται με ποσοστό περίπου στο 36,5% με 37% του εκλογικού Σώματος, ενώ με τη δική μας απαιτείται πάνω από 40,5% έως 41%. Το μπόνους των 35 εδρών, που εμείς όμως θέτουμε ως όρο και ταβάνι της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος, δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο. Γιατί με το να προσπαθείς να μετατρέψεις μια επικράτηση της τάξης του 36% με 37% σε άκαμπτη αδυναμία, είναι προφανές, ότι αγνοείς ρητά, κατηγορηματικά και ευθέως, τη λαϊκή ετυμηγορία, που ξεκάθαρα σε σπρώχνει σε συγκλίσεις. Και σε σπρώχνει σε συγκλίσεις γιατί δεν σε εμπιστεύεται να κυβερνήσεις μόνος σου. Σε θέλει, αλλά δεν σε θέλει μόνο», τόνισε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ