ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ερώτηση του Χρήστου Κέλλα προς την υπουργό Παιδείας

 Να προχωρήσει εγκαίρως, πριν από την έναρξη της διαδικασίας αιτήσεων για την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ, σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αρθεί η αδικία και η άνιση μεταχείριση προς τον κλάδο των Κοινωνιολόγων, καλεί, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου,  την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως,

ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός έγινε αποδέκτης επιστολής διαμαρτυρίας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής, στην οποία γίνεται λόγος για “εξοστρακισμό των Κοινωνιολόγων από τον επικείμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών” καθώς “στους πτυχιούχους του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Κλάδος ΠΕ71), δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της προϋπηρεσίας, που έχουν αποκτήσει ως δάσκαλοι στην Ειδική Αγωγή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στον Κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα και με επιστολή της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α), “μετά την έκδοση της προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ, διαπιστώθηκε η ένταξη του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών). Η ένταξη του εν λόγω τμήματος στον κλάδο ΠΕ10 (Κοινωνιολόγων), έγινε με το νόμο 3794/2009, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς γνωμοδότηση του τότε Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, χωρίς, δηλαδή, καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση”.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος ΕΚΠ του ΠΑΜΑΚ με κατεύθυνση “Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες”, εργαζόμενοι ως εκπαιδευτικοί ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Πρωτοβάθμια και μόνο Εκπαίδευση (στην Ειδική και όχι στη Γενική), μεταφέρουν την προϋπηρεσία τους στον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών και διεκδικούν, σήμερα, θέσεις διορισμού και στην Ειδική αλλά και στη Γενική Εκπαίδευση, με τη νέα προκήρυξη 2ΓΕ/2019. Δηλαδή, καλούνται να διδάξουν στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας, ενώ δεν έχουν καν το δικαίωμα να διδάξουν στη Γενική Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση.

Μέχρι την έκδοση του ν. 4589/2019 οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος δεν μετέφεραν προϋπηρεσία και κατά συνέπεια δεν δήλωναν υποψηφιότητα στον τότε κλάδο ΠΕ10 και νυν ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), καθώς δεν είχαν καμία πιθανότητα πρόσληψης στον εν λόγω κλάδο.

“Με την μεταφορά, όμως, προϋπηρεσίας, εκατοντάδες «βαπτισμένοι» κοινωνιολόγοι, διεκδικούν θέσεις διορισμού στον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών”, όπως αναφέρεται και στην επιστολή της ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α..

Τέλος, ο κ. Κέλλας, ερωτά την Υπουργό Παιδείας “σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει πριν από την έναρξη της διαδικασίας αιτήσεων για την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ, ώστε να αρθεί η αδικία και η άνιση μεταχείριση προς τον κλάδο των Κοινωνιολόγων”.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ