ΤΟ ΆΛΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Η Ρούλα Σουρλαντζή-Ζαχαράκη, πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου και μέλος της  Δημοτικής Παράταξης “ΣυνΠολιτεία”

Ένας αστικός χώρος πρασίνου σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία του Αμπελώνα. Η έκτασή του είναι περίπου σαράντα στρέμματα. Μέσα στο χώρο βρίσκονται τρία Δημοτικά Καταστήματα και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Ένας χώρος επισκέψιμος όλες τις εποχές και ιδιαίτερα την άνοιξη που γίνεται πόλος έλξης από όλα σχεδόν τα σχολεία της περιοχής αλλά και όλου του Νομού Λάρισας για ημερήσιες εκδρομές! Αλλά και τους θερινούς μήνες είναι εστία φυσικής δροσιάς που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα με την ύπαρξη τόσων δέντρων .

Την προηγούμενη πενταετία 2014-2019 μετά από πολλά χρόνια έγιναν ανακατασκευές στα υπάρχοντα ξύλινα κιόσκια  καθώς και στα ξύλινα γεφυράκια.

Στο συναυλιακό χώρο προστέθηκε νέα πέργκολα  και  ανανεώθηκαν τα καμαρίνια  αποκτώντας μία σύγχρονη υποδομή  για τους καλλιτέχνες.

Σ’ όλο το πάρκο κόπηκαν τα επικίνδυνα δέντρα και  βγήκαν όλες οι ρίζες των κομμένων δέντρων και το έδαφος στρώθηκε και έγινε ομαλό.

Εξαιρετικό έργο ήταν η υπογειοποίηση των δικτύων άρδευσης και ισχυρών ρευμάτων.

Τα υπάρχοντα σιντριβάνια βάφτηκαν και μπήκαν σε λειτουργία κατά την διάρκεια των δυο μεγάλων γιορτών (της γιορτής Ανθοκομίας και της γιορτής Κρασιού)

Ένα από τα Δημοτικά καταστήματα που βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου έχει κτιστεί στις αρχές του 1990-1995 για να χρησιμοποιηθεί  από το Δήμο και τους Συλλόγους , κατά κάποιο τρόπο σαν κέντρο πολλαπλών χρήσεων.

Με τη μορφή αυτή δεν λειτούργησε δυστυχώς ποτέ.

To κτίσμα είναι περίπου  350 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτει δυο εισόδους με ημιώροφο αξιοποιήσιμο.

Το κτίριο νοικιαζότανε από τότε σε ιδιώτες και ήταν ένα ακόμα κατάστημα εστίασης.

Από την προηγούμενη χρονιά το κτίριο είναι στα χέρια του Δήμου.

Στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Σαρχώση ήταν η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στο κτίριο του Δημοτικού καταστήματος  (σελίδα 7 στο πρόγραμμά μας).

Σήμερα είναι ένα κτίσμα που η εγκατάλειψη της φροντίδας είναι φανερή. Πρέπει η τωρινή Δημοτική Αρχή να δει την αξιοποίησή του πριν αρχίσουν πάσης φύσεως φθορές στο κτίσμα.

Θα ήταν άδικο για τον Αμπελώνα αλλά και για το Δήμο ολόκληρο να δούμε να νοικιαστεί ξανά και να στερηθούμε την αξιοποίησή του για ίδρυση λαογραφικού Μουσείου.  Είναι ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών του Αμπελώνα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες του Αμπελώνα διαθέτουν αξιόλογες συλλογές τις οποίες κρατούν με αγάπη και φροντίδα και περιμένουν να βρεθεί χώρος και διάθεση για να αξιοποιηθούν. Ο χώρος υπάρχει και η διάθεση για προσφορά πιστεύω σε πολλούς.

Φανταστείτε το ιστορικό κομμάτι αυτό που βρίσκεται στα χέρια των συνδημοτών μας να το επισκέπτονταν και να το γνώριζαν οι μαθητές των σχολείων του Δήμου μας ,αλλά και του νομού. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο Πάρκο διοργανώνονται δυο μεγάλες γιορτές (της Ανθοκομίας και της Γιορτής Κρασιού)  σίγουρα η λειτουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου θα αναβάθμιζε τις γιορτές αλλά και την Πόλη μας και παραπέρα το Δήμο μας.

Στα σχέδια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν να γίνει μελέτη για όλο το χώρο του Πάρκου του Αγίου Γεωργίου για την περεταίρω αξιοποίησή του και την ανάδειξή του. Αν δούμε τις πόλεις στο Νομό μας δύσκολο να βρούμε να υπάρχει αστικό άλσος σε τέτοια έκταση δίπλα σχεδόν στην κεντρική Πλατεία της Πόλης.

Οι πρωτοβουλίες είναι στα χέρια της τωρινής Δημοτικής Αρχής .

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ