ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Άγρια επίθεση από ακροδεξιούς δέχθηκε ο Θωμάς Ιακομπί, Γερμανός δημοσιογράφος της Deutsche Welle και ανταποκριτής γαλλόφωνων μέσων, στο Σύνταγμα, την ώρα που κάλυπτε το συλλαλητήριο μίσους, ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σύμφωνα με την καταγγελία του δημοσιογράφου και άλλων συναδέλφων του που βρίσκονταν στο σημείο, χτυπήθηκε στο πρόσωπο από ακροδεξιούς

που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Κατά τον ίδιο η ομάδα των ακροδεξιών τον αναγνώρισε, καθώς στο παρελθόν έχει κάνει ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή με την Ανζελίκ Κουρούνη με τίτλο “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”.

Ο ίδιος αναμένεται να καταθέσει μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος.

Ο Γιακομπί δήλωσε σε δημοσιογράφους:

«Ακριβώς πέρυσι έγινε το ίδιο σε ένα συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Με αναγνώρισαν επειδή κάναμε το ντοκιμαντέρ “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”. Μου την πέσανε και με χτυπούσαν για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου ήρθαν ΜΑΤαδες και εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν επέμβαινε και αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό. Δεν περίμενα τίποτε άλλο από αυτούς, δεν έχουν τίποτε άλλο στη γκάμα των δραστηριοτήτων τους παρά βία και μίσος. Για δεύτερη φορά ήμουν πολύ τυχερός που δεν έβγαλαν μαχαίρι, γκλομπ, σιδερογροθιές. Νόμιζα ότι με τόση πολλή αστυνομία μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, έκανα λάθος. Δεν θα κρυφτώ όμως και δεν θα φοβηθώ. Και θα βγει και αυτό στη δεύτερη μας ταινία που ετοιμάζουμε για τη Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΣΚΑΪ, ομάδα ακροδεξιών από το συλλαλητήριο προπηλάκισε αρχικά τον δημοσιογράφο. Του ζήτησαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του και όταν εκείνος αρνήθηκε πήραν την κάμερά του και άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές. Τον Γιακομπί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έσωσαν οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι, καθώς η αστυνομία ήταν απούσα από το περιστατικό, οι οποίοι δέχθηκαν επίσης απειλές από τους ακροδεξιούς.

Στο αντιμεταναστευτικό συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών» μερικές εκατοντάδες άτομα με ακραία συνθήματα για «λαθρομετανάστες», «εποικισμό» και «εισβολή» με την κατάσταση σε ορισμένες στιγμές να ξεπερνάει τα όρια του γραφικού, μέχρι να έρθει η δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετές ακροδεξιές οργανώσεις, παρουσία είχε και η Χρυσή Αυγή, ενώ στο Σύνταγμα βρέθηκαν και πολιτικοί όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά και ο Θάνος Τζήμερος.

Καταδικάζει η κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Θωμά Γιακομπί, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε στο Σύνταγμα ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi.

Η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των λειτουργών της αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας. Η στάση της Kυβέρνησης παραμένει αμείλικτη απέναντι στις δυνάμεις της βίας και των άκρων που εχθρεύονται την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία.

Οι αρμόδιες Αρχές ήδη ερευνούν το περιστατικό για την ανεύρεση των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση κατά της δημοκρατίας

Το περιστατικό καταδικάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Αλέξη Χαρίτση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση από ομάδα ακροδεξιών που δέχτηκε ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε, Θωμάς Ιακομπι, κατά τη διάρκεια του αντιπροσφυγικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που είχε δεχτεί παρόμοια επίθεση και το 2018, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενέργειες σαν κι αυτή βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας. Η υποδαύλιση της μισαλλοδοξίας και της αντιπροσφυγικής ρητορικής αποτελεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές. Καλούμε την κυβέρνηση αφενός να προχωρήσει στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και, αφετέρου, να απομονώσει επιτέλους την άκρα δεξιά και την αποκρουστική της δράση».

ΕΣΗΕΑ: Τραμπούκικη επίθεση

Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση στον ανταποκριτή της Deutsche Welle.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την τραμπούκικη επίθεση ακροδεξιών στον δημοσιογράφο, ανταποκριτή της Deutsche Welle, Θωμά Ιακόμπι.

Ο Γερμανός συνάδελφος δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο από ομάδα ακροδεξιών που βρισκόταν στο Σύνταγμα και τον αναγνώρισε καθώς στο παρελθόν έχει κάνει ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τους τραμπουκισμούς, τη βιαιότητα, τη βάναυση και προκλητική συμπεριφορά, καθώς και τη συνεχή στοχοποίηση των δημοσιογράφων εκ μέρους ακροδεξιών στοιχείων.

Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σταθερά απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού της κοινωνίας και στο βαθμό που της αναλογεί, θα αντισταθεί σε κάθε εκδήλωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ πρέπει να προβάλουν αντίσταση σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της Δημοκρατίας».

news247.gr – efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ