ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

Πλούσιο το βιογραφικό του νέου διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Κούτρα ο οποίος γεννήθηκε στη Λαμία, την 17η Απριλίου 1961.

Εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το έτος 1980 από την οποία και αποφοίτησε το έτος 1984, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, προήχθη όπως παρακάτω:

Διετέλεσε Διοικητής της Α΄ Πυροβολαρχίας Βολής της 117 ΜΠΠ, της Γ΄ Πυροβολαρχίας Βολής και της Πυροβολαρχίας Διοικήσεως του 148 ΤΕΑ, των Β΄ και Γ΄ Πυροβολαρχιών Βολής της 180 ΜΚ/Β «HAWK», της 108 Α/Κ ΜΜΠ της 181 ΜΚ/Β «HAWK», Υποδιοικητής της ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΑΔΙΣΠΟ), Διοικητής της 88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ» και Διοικητής του ΠΕΔΙΟΥ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΠΒΚ).

Στις 29 Ιανουαρίου 2019 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και του ανατέθηκε η διοίκηση του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR.

Έχει υπηρετήσει σε επιτελικές θέσεις, ως Διευθυντής 2 και 3 Γραφείου των 117 ΜΠΠ και 148 ΤΕΑ, ως Επιτελής Αξκός του Τμήματος Σχεδίων, του Κλάδου Ιδεών, Σχεδίων και Εκπαίδευσης ΔΜ της Διεύθυνσης J–4 του JFC HQ NAPLES, ως Επιτελής Αξκός του Τμήματος Σχεδίων/Επιχειρήσεων ΔΜ της Διεύθυνσης G–4 του Κλάδου Υποστήριξης (SUPPORT DIVISION) του HQ NRDC–GR, ως Επικεφαλής Αξκός (Τμηματάρχης) του Τμήματος Σχεδίων/Επιχειρήσεων ΔΜ της Διεύθυνσης G–4 του Κλάδου Υποστήριξης (SUPPORT DIVISION) του HQ NRDC–GR, ως Βοηθός Επιτελάρχη επί θεμάτων Συντονισμού Πυρών Υποστηρίξεως (ACOS FCOORD) του Κλάδου Επιχειρήσεων (OPERATIONS DIVISION) του HQ NRDC–ESP, ως Βοηθός Επιτελάρχη επί θεμάτων Υποστήριξης Μάχης (ACOS COMBAT SUPPORT) του Κλάδου Επιχειρήσεων (OPERATIONS DIVISION) του HQ NRDC–ESP, ως Υποδιευθυντής του ΓΕΣ/ΔΑΣΠ, ως Διευθυντής του ΓΕΣ/ΔΑΣΠ, ως Διευθυντής Α΄ Κλάδου στο Γ΄ ΣΣ και ως Διευθυντής Δ΄ Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ.

Παρακολούθησε και αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα προβλεπόμενα εθνικά Σχολεία του Πυροβολικού Μάχης και του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού, καθώς και από το Air Defence Artillery “HAWK” Basic Course στο Ft Bliss, El Paso, Texas των ΗΠΑ, ενώ είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (55 ΕΣ 1998–1999) καθώς και της Σχολής Εθνικής Αμύνης (61 ΕΣ 2008–2009).

Έχει παρακολουθήσει τα ΝΑΤΟϊκά Σχολεία “Επιχειρησιακής Σχεδίασης” (“Operational Planning”), “Επιχειρησιακής Σχεδίασης ΔΜ” (“Operational Logistics Planning”), “Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης” (“Peace Support Operations”) και “ΔΜ στην Εκστρατεία” (“Expeditionary Logistics”), καθώς και σεμινάριο μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην τρομοκρατία και τη διεθνή ασφάλεια της UNESCO με θέμα “Αντιτρομοκρατία και Διεθνής Ασφάλεια” και είναι κάτοχος σχετικού διπλώματος. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Διοίκηση–Ηγεσία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kingston του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχει τιμηθεί με τις ακόλουθες διακρίσεις:

Ομιλεί άπταιστα την αγγλική γλώσσα καθώς και την γαλλική σε επίπεδο εργασίας.

Είναι νυμφευμένος με την Ρέτα Αντωνοπούλου–Κούτρα και το ζεύγος έχει δύο τέκνα, την Αριστέα–Ζωή και τον Αθανάσιο–Απόστολο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ