ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΧΙΖΑ

Είχε εκδιωχθεί από το μητροπολιτικό θρόνο από τη χούντα το 1968

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου ήταν να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή σε όλους τους προκατόχους του Αρχιερείς.

Σε συνεννόηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο τον Β ´ και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, ζήτησε την επαναφορά των οστών του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Πλαταμώνος κυρού Ιακώβου Σχίζα, τα οποία φυλάσσονταν στο οστεοφυλάκιο της Μονής Πεντέλης.

Αφού πραγματοποιήθηκαν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ο ποιμενάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Πεντέλης και παρέλαβε τα οστά του αοιδίμου προκατόχου του. Ακολούθως, όλες τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, τα κατέθεσε στο θρόνο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου τα μετέφερε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαρίσης, ναούς τους οποίους και τους δύο εγκαινίασε ο μακαριστός Ιάκωβος.

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο παλαιό Κοιμητήριο της πόλεως, σε μία λιτή τελετή, τοποθετήθηκαν τα οστά του Μητροπολίτου Λαρίσης και Πλαταμώνος κυρού Ιακώβου σε ειδικό μνήμα που κατασκεύασε ο κ. Ιερώνυμος, δίπλα από τους υπολοίπους προκατόχους του, οι οποίοι αναπαύονται όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ώστε ο πάλαι ποτέ Επίσκοπος της των Λαρισαίων Εκκλησίας να καταλάβει τη θέση που του αρμόζει εντός της Μητροπολιτικής του Επαρχίας.

Ο μακαριστός Ιάκωβος

Γεννήθηκε στην Ανδραβίδα της Ηλείας το 1909. Το 1922 συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα, τις οποίες ολοκλήρωσε αργότερα στην Κύμη, υπό την προστασία του τότε Μητροπολίτου Καρυστίας Παντελεήμονα Φωστίνη. Εργάστηκε στις φυλακές εφήβων της Κηφισιάς, στο Σικιαρίδειο Πρεβεντόριο και στις Τεχνικές Σχολές του Βασιλικού Ιδρύματος. Το 1937 εισήλθε στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου υπηρέτησε στο μέτωπο ως στρατιωτικός Ιερεύς. Εσπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Μεγαρίδος.

Το 1960 εξελέγη Μητροπολίτης Λαρίσης και Πλαταμώνος και εποίμανε την Ιερά Μητρόπολη έως το 1968, οπότε και εκδιώχθηκε από τη χούντα. Ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως για την κάλυψη των κενών ενοριών της Μητροπόλεως, χειροτονώντας πολλούς νέους ιερείς. Το 1965 ετέλεσε τα εγκαίνια του νέου Ιερού Μητροπολιτικού Ναου του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Εκοιμήθη στην Αθήνα το 1985 σε ηλικία 76 ετών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ