ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΝΑΡΚΟΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Καταιγιστική ήταν απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για τον εκλογικό νόμο η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Λαρισαία πολιτικός έκανε λόγο για «οβιδιακή» μεταμόρφωση της κυβέρνησης, σε σχέση με την, μόλις, χθεσινή ευρεία, συναινετική εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, από την στιγμή που καμία συζήτηση δεν άνοιξε ποτέ από πλευράς της, σε σχέση με την πρόταση για τη νέα εκλογική νομοθεσία.

«Κι ας το πολιτικό σύστημα κατάφερε τελικά να δώσει πανηγυρικά στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να επικοινωνήσει την ευρύτατη πλειοψηφία που επιτεύχθηκε για το εξίσου συναινετικό νομοθέτημα για την ψήφο των Αποδήμων, πριν από ένα μήνα, χωρίς να δώσει ούτε ένα «ψίχουλο» στην Αντιπολίτευση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτή η πλήρης κυβερνητική μεταστροφή είναι στην πραγματικότητα για τις πολιτικές παρατάξεις ένα «σκωτσέζικο ντους». Συναινέσεις ‘’α λα καρτ’’ με λίγα λόγια».

Στη συνέχεια η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως ο νέος εκλογικός νόμος δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κάτι νέο, παρά ένα «face lift» του πεπαλαιωμένου νόμου Παυλόπουλου:

«Πρόκειται για έναν παλαιό νόμο, για ένα παλαιό εκλογικό σύστημα, που στηρίζεται σε μία πεπαλαιωμένη αντίληψη και τον φέρνετε στη Βουλή με παλαιές πρακτικές, αλλά με ένα υποτιθέμενα νέο προσωπείο, αποδεικνύοντας πως η Νέα Δημοκρατία πράγματι αποτελεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας, καθώς ελάχιστα δείχνει να αντιλαμβάνεται το πόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια».

Η βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε πως ενώ η πρόταση εκλογικού νόμου της ΝΔ ακολουθεί την αρχιτεκτονική της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής, τελικά διαφοροποιείται σημαντικά με μια πολιτικάντικη πονηριά που έχει απολύτως διαφορετικές στοχεύσεις, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την αυτοδυναμία από το 36%, εν αντιθέσει με το 41%, που αντι-προτείνει το Κίνημα.

«Γιατί εμείς κατηγορηματικά και ευθέως, υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία που ξεκάθαρα σε σπρώχνει πολλές φορές σε συγκλίσεις, όταν σου δίνει ποσοστό κάτω του 40%. Σε σπρώχνει σε συγκλίσεις γιατί δεν σε εμπιστεύεται να κυβερνήσεις μόνος σου. Σε θέλει, αλλά δεν σε θέλει μόνο σου…», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στο άλλο μεγάλο και ευθέως αντισυνταγματικό ατόπημα του εκλογικού νόμου της ΝΔ, το οποίο συνιστά η μη πριμοδότηση των προεκλογικών Συνασπισμών Συνεργαζόμενων Κομμάτων με bonus, σε αντίθεση με την πριμοδότηση των «αυτοτελών» πολιτικών σχηματισμών.

«…έχουμε να πούμε ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις και κυβερνητικοί πατερναλισμοί είναι απολύτως αντισυνταγματικοί. Για αυτό και εσείς στερείστε πολιτικών επιχειρημάτων. Γυρίσατε γύρω-γύρω από τον κύκλο. Κάνετε μία πολύ ωραία περιφέρεια. Δεν ακουμπήσατε όμως καθόλου το θέμα. Ένα πολιτικό επιχείρημα ή ένα νομικό επιχείρημα δεν είπατε. Για έναν Συνταγματολόγο δεν μιλήσατε, παρά μόνο για τις απόψεις δύο, που ο ένας είναι Καθηγητής αστικού δικαίου, και ο άλλος διοικητικού – και το ξέρω λόγω της δουλειάς μου».

Καταλήγοντας η Λαρισαία βουλευτής τόνισε: «υπήρχαν πολύ ισχυρότεροι Πρωθυπουργοί και πριν από τον κ. Μητσοτάκη, σε άλλες εποχές. Και ο σεβασμός στους θεσμούς ήταν το λιθαράκι που έκαστος εξ αυτών πρόσφερε στη Δημοκρατία, η οποία προχωρά μέσα από αυτοβελτιώσεις, που έχουν συλλογικό αντίκτυπο. Τώρα, όμως, έχουμε ένα αναχρονιστικό πισωγύρισμα. Με τον νόμο που φέρνετε στη Βουλή το «θεσμικό οξυγόνο» βρίσκεται σε παντελή έλλειψη και το πολιτικό σύστημα είναι βαριά ασθενές με χρόνια αποφρακτική «εκλογοπάθεια». Το «σκωτσέζικο ντους» σ’ αυτόν τον ασθενή δυστυχώς κάνει πολύ μεγάλο κακό, όπως κάνει κακό και στην πολιτική υγεία του τόπου. Το περιστατικό είναι βαρύ, βρίσκεται στην εντατική και η Κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη του ασθενή. Εμείς δεν αναλαμβάνουμε κανένα βάρος γι’ αυτό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ