Η ΔΕΥΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ “ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ”

Με αφορμή ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης», η οποία δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, και κάνει λόγο για «αδικία στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ» ζητώντας κλιμακωτή τιμολόγηση για τους καταναλωτές που υπερβαίνουν τα 50 κυβικά κατανάλωσης, η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης διευκρινίζει τα εξής:

“Η ΔΕΥΑΛ εξετάζει με προσοχή κάθε άποψη, επισήμανση, κριτική από οιαδήποτε δημοτική παράταξη ή κάτοικο του δήμου μας αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική ή άλλα θέματα σχετικά με τη δραστηριότητά της.

Ωστόσο όσον αφορά τις επισημάνσεις της «Ορμής Ανανέωσης» δεν μπορούμε να μην παραθέσουμε κάποια στοιχεία για την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία μας, τα υδρόμετρα που καταγράφουν κατανάλωση άνω των 50 κυβικών αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του συνόλου των ενεργών υδρομέτρων (3801 υδρόμετρα).  Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο 5% περιλαμβάνονται και ειδικές κατηγορίες καταναλωτών που υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Η κατανάλωση αυτή αποτελεί το 31% της συνολικής κατανάλωσης του νερού ύδρευσης όταν όμως εκτιμάται από στατιστικές – και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ΔΕΥΑΛ – ότι  30 περίπου κυβικά είναι υπερεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών μιας τετραμελούς οικογένειας.

Η ΔΕΥΑΛ,  με περιβαλλοντική ευαισθησία, ακολουθεί πολιτικές που επιβραβεύουν τις χαμηλές καταναλώσεις, στο πλαίσιο δικαιότερης κατανομής των οικονομικών βαρών και εξοικονόμησης του πολύτιμου πόρου που διαχειρίζεται.

Συνεπώς, από τα προαναφερθέντα στοιχεία, φρονούμε, ότι δεν προκύπτει κάποια αδικία προς τους καταναλωτές της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σημειώνουμε βέβαια πως κάθε στοιχείο είναι στην διάθεση των καταναλωτών, αλλά και όποιας δημοτικής παράταξης ή δημοτικού συμβούλου επιθυμεί πληρέστερη ενημέρωση.

Επιπλέον η συνετή τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΥΑΛ, από σειρά ετών, της επιτρέπει, αφενός να επιτελεί με επιτυχία το ανταποδοτικό της έργο και αφετέρου να διατηρεί την οικονομική της ευρωστία. Με την παρούσα ευκαιρία να ενημερώσουμε τους κατοίκους και καταναλωτές πως η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει το έργο της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ περίπου.

Όσον αφορά στην επισήμανση της δημοτικής παράταξης για την ανάγκη διοργάνωσης δράσεων ευασθητοποίησης των πολιτών με αντικείμενο την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και όχι μόνο, γνωστοποιούμε πως ήδη ετοιμάζεται ένα ευρύ ενημερωτικό πρόγραμμα για τους δημότες το οποίο θα εκδιπλωθεί το προσεχές διάστημα με σειρά δράσεων, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει με προτάσεις αλλά και ενεργά κάθε δημοτική παράταξη, εφόσον το επιθυμεί.. Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η ΔΕΥΑΛ υλοποιεί ήδη ενημερωτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων γύρω από τα ζητήματα της ορθολογικής κατανάλωσης του νερού, της αποφυγής της σπατάλης του, της προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα και για την υιοθέτηση μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ