ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΕΚ ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ ΜΕ ERASMUS+

Μια μοναδική ευκαιρία να διανοίξουν Υπερατλαντικούς ορίζοντες γνώσης, καινοτομίας και μάθησης είχαν εκπαιδευτικοί, μέλη της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), οι οποίοι συμμετείχαν σε επιμορφωτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την ένταξη και την ενσωμάτωση πολυπολιτισμικών μαθητών στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ στη Γουαδελούπη, η οποία αποτελεί ένα χωνευτήρι πολιτισμών τριών ηπείρων και έδωσε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα και άλλα 5 Eυρωπαϊκά κράτη να γνωρίσουν καινοτόμες διδακτικές τεχνικές & μεθόδους διδασκαλίας καθώς και να συνεργαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανταλλάσοντας πολιτισμικά στοιχεία και εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πολυποίκιλες δραστηριότητες όπως: προσομοιώσεις, ομαδικές εργασίες, συζητήσεις, σύντομες παρουσιάσεις, ανταλλαγή εμπειριών, εκπαιδευτικές τεχνικές σχετικές με την Τέχνη και το Θέατρο, αυτοσχεδιασμοί, αφήγηση, κ.λπ.

Σκοπός των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων ήταν η κατανόηση όλων των εκπαιδευτικών διαστάσεων της πολυπολιτισμικής ταυτότητας των μαθητών, οι σχέσεις μεταξύ αυτών και η  επίλυση ενδεχόμενων συγκρούσεων με τη βοήθεια ασκήσεων και τεχνικών για την ενίσχυση της ικανότητας διαλόγου και συνεργασίας. Ο σχολιασμός και η αντιπαραβολή των προσωπικών βιωμάτων και αντιλήψεων των παραβρισκόμενων  με τη βοήθεια  ευέλικτων τεχνικών και ασκήσεων όπως το «Θέατρο του Καταπιεσμένου», οδήγησε στην βαθύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και σκέψεων του καθενός, με τελικό αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας ευρύτερης συλλογικής αντίληψης και θεώρησης των πραγμάτων.

Στα εφόδια που απεκόμισαν οι συμμετέχοντες συγκαταλέγονται, επιπλέον, η απόκτηση δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας, η ικανότητα κατανόησης συναισθημάτων και σκέψεων, η ενίσχυση της ενσυναίσθησης, καθώς και της επίλυσης κοινών προβλημάτων με συναδέλφους εκπαιδευτικούς άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων παραβρέθηκαν και 5 Λαρισαίοι καθηγητές Πληροφορικής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας (Δημήτρης Κολοκοτρώνης, Δημήτρης Λιόβας, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Ηλίας Λιάκος, & Ζήσης Καρασίμος), οι οποίοι απέδειξαν πως η εκπαιδευτική καινοτομία δεν περιορίζεται στα όρια ενός κράτους, αφορά μαθητές και καθηγητές όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως πολιτισμικών ή άλλων διαφορών και εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη!

Η παραπάνω κινητικότητα εντάσσεται στο σχέδιο κινητικότητας με θέμα «Χτίζοντας Κοινότητες Μάθησης στην Εκπαίδευση Ενηλίκων Μεταναστών – Προσφύγων» το οποίο χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ και ειδικότερα στον τομέα επιμόρφωσης προσωπικού Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Είναι η πρώτη από τις συνολικά δυο κινητικότητες που πρόκειται να υλοποιηθούν, με επόμενο σταθμό τη μακρινή Ισλανδία τον Σεπτέμβρη του 2020.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΕΚ  Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, η  συμμετοχή στο πρόγραμμα ERASMUS+ αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της ΕΕΠΕΚ και μία στρατηγική επιλογή για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών  οριζόντων και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ του Έλληνα εκπαιδευτικού. Η ΕΕΠΕΚ στοχεύει στη συμμετοχή σε μία σειρά από διεθνείς δράσεις με σκοπό την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της και την ευρύτερη διάδοση καινοτόμων διδακτικών  προσεγγίσεων, παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της. Ειδικότερα, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+, η ΕΕΠΕΚ ασχολείται ενεργά με την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης για τις δράσεις ΚΑ1 (στις κατηγορίες της κινητικότητας για προσωπικό Εκπαίδευσης Ενηλίκων αλλά και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και ΚΑ2 (στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης).

Τα αναμενόμενα οφέλη για την ΕΕΠΕΚ από τις παραπάνω δράσεις περιλαμβάνουν γνωριμία και εξοικείωση με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και κατάρτισης σε διάφορες χώρες και εκπαιδευτικά συστήματα, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές πολιτικές και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε ποικίλους τομείς και βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό, οικοδομούνται στέρεες βάσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της μεγαλύτερης Κοινότητας Μάθησης όλων των εκπαιδευτικών!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕΠΕΚ οι εκπαιδευτικοί  μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΕΚ:  www.eepek.gr.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ