ΝΕΑΡΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Θύμα της επίθεσης ενός αδέσποτου στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης νεαρός, ο οποίος δέχθηκε μία ελαφριά δαγκωματιά στο πόδι, από το σκυλί το οποίο προφανώς από κάτι εξαγριώθηκε.

Ο νεαρός έστειλε επιστολή στο paidis.com ζητώντας την παρέμβαση της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Σήμερα (Πέμπτη) στις 8 περίπου το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Τύρναβου, μου επιτέθηκε ένα αδέσποτο σκυλί και με δάγκωσε ευτυχώς ελαφρά στο μηρό.

Και αναφέρω την επίθεση γιατί το πρόβλημα των αδέσποτων έχει ξεφύγει πολύ παραπάνω από τα όρια, και στην θέση μου θα μπορούσε να είναι ένα μικρό παιδάκι η κάποιο βρέφος. Δεν γίνεται να κυκλοφορούμε με αυτό το φόβο στο κέντρο της πόλης.

Επίσης το αναφέρω έτσι ώστε να γίνει γνωστό το πρόβλημα στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης μήπως και ευαισθητοποιηθούν επιτέλους και κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα εκτός από το δικό μου υπήρξαν αλλά 2 περιστατικά επίθεσης από αδέσποτα στον Τύρναβο».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Δυστυχώς λόγω της ασυνειδησίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, ο πληθυσμός των αδέσποτων καθημερινά μεγαλώνει, αφού πολλοί είναι αυτοί που είτε παίρνουν στο σπίτι ένα σκυλί και μόλις το βαρεθούν το πετάνε στο δρόμο αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους, είτε έχουν στις αυλές τους σκυλιά, δεν τα στειρώνουν, ούτε και τα κρατούν περιορισμένα μέσα στις αυλές τους (ΟΧΙ δεμένα, γιατί θεωρείται κακοποίηση και, αν υπάρξει καταγγελία, θα πληρώσουν πρόστιμο), με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων.

Νόμοι υπάρχουν, αλλά εφαρμόζονται πλημμελώς. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να τσιπάρουν τα ζώα τους.

Την ίδια ώρα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την προστασία και τον έλεγχο των αδέσποτων, ενώ μία πρώτη ενέργεια που μπορούν να κάνουν οι δήμοι (και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δήμος Τυρνάβου) είναι να υιοθετήσουν μαζί με τις φιλοζωικές τα αδέσποτα, έχοντάς τα εμβολιάσει και στειρώσει. επιτρέποντάς τα να ζήσουν ελεύθερα αλλά πάντα ταϊσμένα και με εξασφαλισμένο το νερό.

Τα σκυλιά από μόνα τους, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν είναι επιθετικά. Αντιδρούν όταν πεινάνε, ή όταν κάποιοι τα ενοχλούν με τη συμπεριφορά τους. Αυτό ας γίνει κατανοητό.

Πρώτη φροντίδα λοιπόν της αυτοδιοίκησης και όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε την ευζωία τους.

Επιπλέον, σήμερα οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν κονδύλια από προγράμματα για τη δημιουργία καταφυγίων, αν πράγματι θέλουν να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων.

Άλλωστε πρέπει να γνωρίζουν όλοι πολύ καλά, ότι όσο και να προσπαθούν κάποιοι να λύσουν το πρόβλημα διώχνοντας κάποια αδέσποτα από συγκεκριμένα σημεία, μπορεί ακόμη και την ίδια ημέρα να εμφανιστούν άλλα, περισσότερα.

Το μέτρο με τα αδέσποτα μπορεί να λυθεί, αρκεί να υπάρξει θέληση, δουλειά και σωστή ενημέρωση όλων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ