35 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 1.600 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μάχη με το χρόνο και τα Ρίχτερ συνεχίζουν να δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη γειτονική χώρα, αφού εκατοντάδες μετασεισμοί ακολούθησαν το χτύπημα του Εγκέλαδου την Παρασκευή.

Σε 35 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών, που έπληξε την επαρχία Ελαζίγ, ανακοίνωσε τα ξημερώματα σε νεότερο απολογισμό της η τουρκική Αρχή διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD), ενώ ο καταγεγραμμένος αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.600.

Οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν θύματα αλλά και επιζώντες από τα χαλάσματα επιχειρώντας κυρίως σε τρία σημεία. Μέχρι στιγμής 45 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ανάμεσά τους μιας γυναίκα που βρέθηκε ζωντανή 17 ώρες μετά την κατάρρευση του σπιτιού της.

Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε επίσης τη διάσωση μιας 35χρονης μητέρας και της  κόρης της από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας, όπου βρίσκονταν παγιδευμένες για 28 ώρες, στην περιοχή Μουσταφά Πασά.

Οι άνδρες, που άκουσαν τις φωνές τους, χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να τις προσεγγίσουν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο σύζυγός της είναι μεταξύ των νεκρών.

Ugur Can/DHA via AP

Τουλάχιστον 700 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί προς το παρόν, 9 από τους οποίους μεγέθους άνω των 4 βαθμών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 645 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 76 κτίρια ισοπεδώθηκαν.

Γι’ αυτό οι ομάδες έκτακτης ανάγκης έστησαν πάνω από 9.500 σκηνές για τους αστέγους και διέθεσαν περίπου 17.000 γεύματα, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία έπεσε στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Η AFAD καλεί τους κατοίκους να μην επιστρέφουν στα κατεστραμμένα κτίρια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Ugur Can/DHA via AP

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέστη χθες στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό, τον οποίο χαρακτήρισε μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου ξύπνησε μνήμες στην Τουρκία σε όσους το 1999, όταν δύο σεισμοί είχαν στοιχίσει τη ζωή περίπου 18.000 ανθρώπων στα βορειοδυτικά της χώρας.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ