ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ: ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑΦΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Εκδήλωση με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη δίνη των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αντιλαϊκών συμφερόντων» διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Φιλιππούπολης, στη Λάρισα, η Κομματική Οργάνωση Νεάπολης του ΚΚΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά,

μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Οι αιτίες της κατάστασης που βιώνουμε δεν είναι άλλες από τις σχέσεις, που διαμορφώνουν οι κυρίαρχες αστικές τάξεις των δύο χωρών. Σχέσεις που, όπως ο μαγνήτης, έχουν τον “πόλο” της συνεργασίας και αυτόν του σφοδρού ανταγωνισμού. Κι εδώ, σ’ αυτόν τον δεύτερο “πόλο”, βλέπουμε από τη μια τις φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις θέσεις της στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επωφελούμενη και από την δυσχέρεια, που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Τουρκία, βαθαίνοντας τη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος άλλων λαών, όπως π.χ. με την αποστολή της συστοιχίας “Πάτριοτ” στη Σαουδική Αραβία, ή πολεμικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, κι από την άλλη βλέπουμε τις υπέρμετρες φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαγενάς.

Ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε επίσης πως τη «σκιά» τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνει η εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, συνολικότερα ο σκληρός ανταγωνισμός των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα μερίδια των αγορών, τα κοιτάσματα του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και τους δρόμους μεταφοράς.

Αναφερόμενος στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τη στάση του ΚΚΕ υπογράμμισε με νόημα πως “το ΚΚΕ προασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα, γιατί θεωρεί πως αυτά δεν είναι «χωράφι» της αστικής τάξης. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν λόγο και το ΚΚΕ δίνει την αναγκαία προσοχή στις θαλάσσιες ζώνες, που δικαιούται η χώρα γιατί παλεύει να γίνουν πραγματικά περιουσία του λαού, να τις εκμεταλλευτεί προς όφελος του, σε συνεργασία με άλλους λαούς”.

Κλείνοντας ο Ελ. Βαγενάς στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη κοινή τοποθέτηση των ΚΚ της Ελλάδας και της Τουρκίας,  που “καλούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ενάντια στον εθνικισμό και ρατσισμό, για να φτάσει το μήνυμα πως οι γείτονες λαοί επιθυμούν και διεκδικούν να ζήσουν ειρηνικά!”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ