Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΗΜΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιώργου Τσίπρα και Κατερίνας Παπανάτσιου για το τσίπουρο και την τσικουδιά

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομίας & Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Γιώργος Τσίπρας και Κατερίνα Παπανάτσιου σχετικά με την ανακοίνωση της Γ.Γ. Εμπορίου και την εγκύκλιο που ακολούθησε, για το τσίπουρο& τσικουδιά κάνουν λόγο για αυθαίρετη απαγόρευση της χρήσης του όρου τσίπουρο – τσικουδιά από τους διήμερους.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Σε ανακοίνωση της αλλά και στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε στις 20.1.2020,η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, αναφέρεται σε παραβάσεις επιχειρήσεων εστίασης σχετικά με την πώληση τσίπουρου / τσικουδιάς μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών. Οι παραβάσεις αυτές έρχονται, όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου και η εγκύκλιος, κατά παράβαση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 75 της Υ.Α. 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».

Στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (α.82 – ν.2960/2001) αναφέρεται ρητά ο τρόπος φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς των διήμερων αποσταγματοποιών και ορίζεται μειωμένος συντελεστής.

Αντίστοιχα στο ν.2969/2001 ορίζεται το πλαίσιο όσον αφορά τις άδειες, τα τεχνικά μέσα παραγωγής και την εμπορία των προϊόντων.

Σημαντικό ρόλο στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό, διαδραμάτισε η ενίσχυση και προστασία αυτών των προϊόντων και των παραγωγών, ενώ παράλληλα βάλαμε κανόνες στην διακίνηση και την παραγωγή, με απώτερο στόχο πάντα, την προστασία της ομαλής λειτουργίας της σχετικής αγοράς αλλά και -ιδίως- των μικρών παραγωγών.

Καθορίστηκε μεταξύ άλλων, πότε επιτρέπεται η διακίνηση του προϊόντος των διήμερων παραγωγών, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα παραγωγής για ίδια κατανάλωση, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης άδειας κατασκευής και κατοχής νέου άμβυκα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και καθορίστηκαν οι τρόποι διάθεσης αποκλειστικά από τους ίδιους τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους).

Παράλληλα, αποφασιστική και καθοριστική ήταν η δραστηριοποίησή μας στην διαδικασία τροποποίησης και αναθεώρησης της Οδηγίας 92/83. Με βάση σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις, διαμορφώθηκε τελική πρόταση κειμένου εργασίας, στο οποίο διευκρινιζόταν η δυνατότητα της χώρας μας να επιβάλει μειωμένο (κατά 50%) συντελεστή στο ούζο και το τσίπουρο/ τσικουδιά, ενώ τονιζόταν, πως δεν γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε παρέκκλιση, η οποία τυχόν κατατείνει σε αμφισβήτηση ή περιορισμό του ανωτέρω δικαιώματός μας.

Παράλληλα καθίστατο σαφής η πολιτική μας βούληση για την επιβεβλημένη και αποτελεσματική προστασία του καθεστώτος των διήμερων αποσταγματοποιών, με διασφάλιση χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

Η τροποποίηση της Οδηγίας συμπεριέλαβε πλέον και το τσίπουρο – τσικουδιά, στο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή, δηλαδή στο 50% του κανονικού συντελεστή για τα αλκοολούχα, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη παραγωγή του. Με αυτό το αποτέλεσμα προστατεύεται το εν λόγω παραδοσιακό προϊόν απέναντι στον ανταγωνισμό και ενισχύει την θέση του στην αγορά. Ενώ για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η θέση των μικρών – διήμερων αποσταγματοποιών.

Η δήλωση των στοιχείων των παραγωγών αποσκοπεί στη διασφάλιση της διακίνησης του προϊόντος.

Η απαγόρευση της χρήσης του διακριτικού ονόματος ‘τσίπουρο’ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρών παραγωγών, αντίθετα περιθωριοποιεί τη θέση τους στην αγορά.

Περαιτέρω δε, εκ του νόμου, αλλά και εκ της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017, δεν προκύπτει το συμπέρασμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, περί απαγόρευσης της χρήσης του διακριτικού ονόματος ΄τσίπουρο΄ ή ΄τσικουδιά΄. Άμεσα λοιπόν, πρέπει να δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις για το που αποσκοπεί η εν λόγω ανακοίνωση και εγκύκλιος, καθώς έχει προκληθεί μεγάλη αναταραχή στους παραγωγούς”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ