ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΜΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Την πόλη επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Για το νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης οικογενειών ΡΟΜΑ αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης στον υφιστάμενο οικισμό, συζήτησαν χθες Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιος Σταμάτης και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου.

Το κυβερνητικό στέλεχος επισκέφθηκε με συνεργάτες του τα Φάρσαλα και συναντήθηκε στο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Φαρσάλων- Παράρτημα ΡΟΜΑ, με τον δήμαρχο κ. Εσκίογλου, τους αντιδημάρχους κ.κ. Σοφία Χατζηπλή και Νίκο Γκατζόγια, τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Φαρσάλων κ. Αναστάσιο Λιαπή και την εργαζόμενη στο Κέντρο Κοινότητας, βοηθό νοσηλεύτρια κ. Αθανασία Βακαλούλη. Στη σύσκεψη που ακολούθησε συζητήθηκαν τόσο οι δράσεις του δήμου, αλλά και ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, καθώς και η πορεία του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον οικισμό των ΡΟΜΑ, όπου ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους της κοινότητας.

Στην τοποθέτησή του προς τον Γενικό Γραμματέα, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην περιοχή των Φαρσάλων μένουν περί τους 1000 ΡΟΜΑ, εκ των οποίων εκτιμάται οι 300 με 350 στους 71 οικίσκους από το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε επί των ημερών του αειμνήστου δημάρχου Αχιλλέα Γκουντόπουλου.

Είναι πολύ σημαντικό να πω ότι πρόκειται για μία ευπαθή ομάδα που σε ότι αφορά την περίπτωσή μας, έχει πολύ υψηλό βαθμό κοινωνικής ενσωμάτωσης, αφού σε αντίθεση με άλλα παραδείγματα στην Θεσσαλική περιοχή, εδώ δεν έχουμε έντονα φαινόμενα παραβατικότητας.

Θεωρώ ότι στην παραπάνω θετική διαπίστωση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι διαχρονικές πολιτικές που ασκήθηκαν από το δήμο Φαρσάλων, στην κατεύθυνση των οποίων κινούμαστε και σήμερα.

Όπως θα γνωρίζετε, η βασική υπηρεσία του δήμου σε άμεση σχέση με τον οικισμό είναι το παράρτημα ΡΟΜΑ του Κέντρου Κοινότητας. Μία αξιόλογη προσπάθεια που προσφέρει πολυεπίπεδη συνδρομή στους συμπολίτες μας.

Προσφέρει αστικοδημοτική τακτοποίηση με έγγραφα, δημόσιες υπηρεσίες και επιδόματα, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενώ μεριμνά και για τον ζωτικής σημασίας εμβολιασμό των παιδιών και ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά. Είμαστε στο πλευρό των ΡΟΜΑ, όπως κι αυτοί είναι μαζί μας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι πολλές από τις οικογένειες που διαμένουν εδώ για δεκαετίες, πλέον λογίζονται απ’ όλους εμάς ως Φαρσαλινές.

Θέλουμε λοιπόν να ενδυναμώσουμε αυτή τη σχέση και πιστεύω πως σ’ αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των ΡΟΜΑ.

Αυτό θα γίνει και με την αναβάθμιση της περιοχής, μέσα από το νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ένα πρόγραμμα που στη δική μας περίπτωση μπορεί να αλλάξει άρδην την εικόνα με ανάπλαση σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία θα αποκτήσουν νέους δρόμους, αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο και βέβαια νέους οικίσκους, ώστε με την μείωση της πυκνότητας κατοίκησης στον υφιστάμενο οικισμό, να αυξήσει την ποιότητα ζωής των διαμενόντων.

Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό το πρόγραμμα καταθέτοντας τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότησή του όλου έργου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ευελπιστούμε στη συμβολή σας, ώστε σύντομα να λάβει το δρόμο της υλοποίησης».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή η οποία και αναφέρθηκε εκτενώς στην παρούσα κατάσταση σε ότι αφορά την καθημερινότητα στον οικισμό, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η ενδυνάμωση των δράσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, μπορεί μεσοπρόθεσμα να έχει θετικό αντίκτυπο στην συμβίωση της κοινότητας των ΡΟΜΑ με την υπόλοιπη κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη δημόσια εκπαίδευση και την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για συμμετοχή σε αυτή, ευπαθών ομάδων όπως οι ΡΟΜΑ».

Να σημειωθεί πως εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων η ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ώστε να δεσμευτούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ