ΆΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΕΡΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΖΗΤΑ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη βουλή με ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος

Εξηγήσεις γιατί δεν δίνονται ακόμη αναλυτικά οι έως τώρα μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων από το σταθμό Λάρισας ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας παράλληλα να ενημερωθεί για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει το υπουργείο για τη βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας

του ατμοσφαιρικού αέρα στη Θεσσαλική πρωτεύουσα.

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο κ. Κόκκαλης προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη αναφέρονται τα εξής: «Η αέρια ρύπανση στην πόλη της Λάρισας αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού μετρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM10 στην πόλη μας τις τελευταίες εβδομάδες είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο σε συνδυασμό με την σχετική άπνοια στην περιοχή.

Ανοίγοντας το μεγάλο ζήτημα της αέριας ρύπανσης, ο κόσμος διαμαρτύρεται, διότι καθημερινά εισπνέουμε άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας ρυπασμένο αέρα. Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων αυξάνονται μετά τις 5μμ και γενικά μεγιστοποιούνται γύρω στις 11μμ. Συγκεκριμένα και με την καύση τζακιών που φέρουν τεράστιο βάρος, οι μετρήσεις δείχνουν έως και 165mg/m3 αιωρουμένων μικροσωματιδίων PM10, όταν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 100mg/m3.

Η ρύπανση αποδεδειγμένα πλέον προκαλεί βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Σε πολλές των περιπτώσεων η ρύπανση έχει συσχετιστεί άμεσα με αναπνευστικά νοσήματα και καρδιαγγειακά. Πάντα σύμφωνα με ιατρικές έρευνες επισημαίνεται ότι για κάθε δέκα μικρογραμμάρια pm 2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα έχουμε αύξηση θνησιμότητας κατά 1%, ενώ πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στο κόσμο εξαιτίας των σωματιδίων. Τα σωματίδια είναι υπεύθυνα για το 30% των θανάτων καρκίνου των πνευμόνων, για το 25% των εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, κατεγράφησαν στη Λάρισα δύο περιστατικά δύσπνοιας και λιποθυμίας ατόμων που μετεφέρθησαν εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο που εφημέρευε.

Συνεπώς, το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί, με τους πολίτες και τους επιστημονικούς φορείς να ζητούν επιτακτικά λύσεις, ο κόσμος ανησυχεί και οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν με τις μετρήσεις τους να πείσουν ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στην πόλη.

Η αέρια ρύπανση έχει σχέση με τον τρόπο ζωής και είναι επιτακτική η ανάγκη ενός παρατηρητηρίου ρύπανσης στην περιοχή της Λάρισας που να είναι συνεχώς και καθημερινά ενημερωμένο. Η ρύπανση αλλάζει στη διάρκεια του χρόνου και απαιτείται μια συνεχής καταγραφή των ρυπαντών. Αντ’ αυτού, εμείς μιλάμε ακόμη για μετρητές που δεν έχουν εγκατασταθεί και για έρευνες που επρόκειτο να ξεκινήσουν.

Κρίνεται απαραίτητο να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες μέσα από μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα προβλήματα που προκαλούνται από την αλόγιστη καύση ξυλείας, καθώς χιλιάδες είναι εκείνοι που αγνοούν τις συνέπειες για να προστατευτεί ο πληθυσμός της πόλης μας.

Επίσης, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση επιπλέον σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης στην πόλη μας, ώστε τα στοιχεία να είναι ακόμη πιο ακριβή.

Επειδή το θέμα της ρύπανσης ρυθμίζεται από την ΚΥΑ αριθ. οικ. 70601 (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρική ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει προβεί το Υπουργείο στην κήρυξη εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων όπως προβλέπει το άρθρο 7 της άνω ΚΥΑ; Αν όχι, για ποιο λόγο δεν συνέβη αυτό, δίνοντας αναλυτικά τις έως τώρα μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων από το σταθμό Λάρισας;
  2. Ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για τη βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στη Λάρισα;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ