ΣΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΩΝ ΤΟ Α2 ΤΟΥ ΓΕ.Λ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Λάρισας, αυτό του Σίτου και των Αλεύρων, το οποίο πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του στο Μύλο το Παππά, επισκέφτηκε στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης το τμήμα Α2 του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο, ανά εποχή και ανάλογα με τον εκσυγχρονισμό, και απέκτησαν  μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαδικασία επεξεργασίας του σιταριού

από την παραγωγή, τη συγκέντρωση έως την άλεση και την παραγωγή του αλεύρου. Η διαδικασία αυτή ζωντάνεψε  μέσα από τα μηχανήματα που υπάρχουν στο Μουσείο, αλλά και από μια σειρά φωτογραφιών του Τάκη Τλούπα που έχει να κάνει με την διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας του σιταριού.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν την εικαστική έκθεση «Ετεροτοπίες» ανακαλύπτοντας τα εικαστικά έργα που εκτίθενται μέσα στους χώρους της μόνιμης έκθεσης και συνδιαλέγονται με το Μουσείο . Είκοσι τέσσερις εικαστικοί αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα, το κτίριο και την ιστορία του και αποτυπώνουν, μέσα από την προσωπική τους ματιά, διαφορετικές πτυχές και θεάσεις. Ο τίτλος της έκθεσης διευρύνει εννοιολογικά τη δυναμική της συνύπαρξης μέσα από νέες αναπαραστάσεις, ένα “μουσείο” μέσα στους χώρους ενός Μουσείου.

Τέλος, οι μαθητές είχαν  την ευκαιρία να συζητήσουν  με τον κύριο Γιάννη Πέτρου, γραφίστα και να μυηθούν στα βήματα που πρέπει να κάνει η ομάδα των μαθητών για να δημιουργήσει το δικό της βιβλίο ( πρότζεκτ)

Την ξενάγηση  έκανε η ξεναγός Κωνσταντίνα Κόντσα. Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Καλαμπαλίκη Ελένη και Αποστολάκη Κωνσταντίνα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ