ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ενα λάθος στην αποστολή των εισηγήσεων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να μην πάρει αυτές τις εισηγήσεις ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αστ. Ροντούλης ήταν αρκετό για να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αφού όταν ο κ. Ροντούλης ζήτησε εξηγήσεις, υπήρξαν λάθη χειρισμοί του θέματος

από τη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αναβολή η συζήτηση των θεμάτων που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2020.

Ο κ. Ροντούλης κατηγόρησε για σκοπιμότητες τη δημοτική αρχή, ο δήμαρχος απάντησε λέγοντας ότι ο κ. Ροντούλης χρησιμοποίησε άλλη διεύθυνση mail με αποτέλεσμα να μην φτάσουν οι εισηγήσεις, στη συνέχεια ζητήθηκαν στοιχεία από τις υπηρεσίες για να αποδειχθεί στο τέλος ότι υπήρξε λάθος στην αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Με αυτά και αυτά το κλίμα οξύνθηκε με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση που είχε στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος και να αναβληθεί η 2η συνεδρίαση για τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Και οι δύο συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την διακοπή της συνεδρίασης το δ.σ. ενέκρινε τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής για μηδενικές αυξήσεις σε όλα τα τέλη που επιβάλει ο δήμος για το 2020, ενώ το σώμα ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσαν οι αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο με τα τρακτέρ τους.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου- Λυγαριάς και Αμπελώνος και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου καταθέτουν στο  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου ψήφισμα με τα εξής αιτήματα:

Άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 (ΦΕΚ Β’ 2983),  που μετονομάζει  το παραδοσιακό τσίπουρο των αμπελοκαλλιεργητών (διημέρων) σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών», διαστρεβλώνει την ιστορική διάσταση του τσίπουρου, τρομοκρατεί τον καταναλωτή και εν τέλει οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, και οδηγεί στον εν δυνάμει αφανισμό των αμπελιών, εξυπηρετώντας τους μεγαλοποτοποιούς. Να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων (χυμά τσίπουρο) έως έχει.

Αναπλήρωση του πραγματικού χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, που  επλήγησαν από το ΕΜΠΑΡΓΚΟ στη Ρωσία, το οποίο επεβλήθη από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί των πενιχρών ποσών αποζημίωσης μέσω προγράμματος de minimis.

Αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες, όπως στους ιδοκτήτες δομών υγείας, τους ξενοδόχους και τους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους.

Φορολογία επί του πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Κλιμακωτή φορολόγηση επί του επιπλέον εισόδηματος για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε μικρούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Άμεση ανάκληση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον αγρότη. Η αξιοπρεπής επιβίωση των ατόμων της υπάιθρου έιναι υψίστης σημασίας για την ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων από του εμπόρους κατά την παράδοσή τους.

Διατήρηση του ΕΛΓΑ ως κρατικό φορέα, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, όλων των αιτιών καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις. Αποζημίωση για τις μεγάλες ζημιές από τις φετινές χαλαζοπτώσεις ( παραγωγή 2019) σε όλα τα προϊόντα. Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί, ώσπου να αποζημιωθούν, να παγώσουν τα δάνεια, τόκοι υπερημερίας κλπ.

Κατάργηση των φόρων του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Εγγύηση της Ελληνικής Πολιτείας για την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή  πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης

Η συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Τυρνάβου κρίνεται αναγκαία για την οικονομική επιβίωση, όχι μόνο των αγροτών, αλλά αλυσιδωτά και όλων των κατοίκων της περιοχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ