ΈΝΑΣ… ΜΙΖΕΡΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΠΑΡΧΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βασίλης Γκόλτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Αττικής «ο Όλυμπος»

Στον προϋπολογισμό του Δήμου Ελασσόνας (τέως επαρχίας Ελασσόνας) που ψηφίσθηκε πρίν λίγες ημέρες από το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου αναφερόμαστε.

Θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε πρώτα μία μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά με την Ελασσόνα και την επαρχία Ελασσόνας. Η αρχή ύπαρξης της Ελασσόνας τοποθετείται  στη διάρκεια της Νεολιθικής εποχής και η πρώτη φυλή που την κατοίκησε ήταν οι Λάπιθες.

Στη συνέχεια, οι Περραιβοί απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής και την ενσωμάτωσαν στην Περραιβία, τη θεσσαλική αρχαία επαρχία, που γνώριζε ιδιαίτερη ακμή την περίοδο εκείνη.

Στην ακμή αυτή συνέβαλε τόσο η  γεωγραφική θέση της μεταξύ Πηνειού και Αλιάκμονος, όσο και η πολιτιστική και κοινωνική της κατάσταση, που σταδιακά οδήγησε σε μια γενικότερη άνθηση της περιοχής.

Η Ομηρική της ονομασία αναφέρεται ως Λευκή πόλη η Ολοσσών  ενώ κατά την Βυζαντινή περίοδο μετονομάσθηκε σε Ελασσόνα.

Το 1420 κατακτήθηκε από τους Τούρκους .

Παρά τις πολλές επαναστατικές προσπάθειες για την απελευθέρωσή της (1822,1833,1854,1878) αυτό επετεύχθη  στις 6 Οκτωβρίου 1912 ,πολύ αργότερα από την απελευθέρωση της υπόλοιπης Θεσσαλίας.

Στις 07/01 1919 με το ΦΕΚ 3Α έγινε σύσταση κοινότητας με έδρα τον οικισμό Ελασσόνας στον οποίο προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Δριάνοβο, Τσιρνίλο (Αγιονέρι) και Ελευθεροχωράκι (μικρό Ελευθεροχώρι).

Με το ΦΕΚ 185Α -30/10/1964 η κοινότητα αναγνωρίζεται σε Δήμο Ελασσόνας.

Τον ίδιο χρόνο η κοινότητα Δεσκάτης ενοποιείται με τον Νομό Γρεβενών.

Μέχρι το 2010 η περιοχή Ελασσόνας αποτελείται από 6 Δήμους και 2 κοινότητες.

Τους Δήμους  Ελασσόνας, Ολύμπου, Σαρανταπόρου , Λιβαδίου, Αντιχασίων, Ποταμίας  και τις κοινότητες Βερδικούσας και Καρυάς.

Αποτελούσε  την 5η και μεγαλύτερη επαρχία του  Νομού Λαρίσης και διοικείτο από Έπαρχο.

Τελευταίος η μάλλον τελευταία έπαρχος διετέλεσε η κ. Μαρία Μαμάρα μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας.

Με το σχέδιο Καλλικράτης το 2010  όλοι αυτοί οι Δήμοι και κοινότητες που αριθμούν 52 χωριά  πολλά ορεινά και διάσπαρτα στην Επαρχία Ελασσόνας ,ενοποιήθηκαν  σε έναν Δήμο .

Ενοποιήθηκαν στον Δήμο Ελασσόνας με έκταση,1700 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 37,700 κατοίκους, μεγαλύτερος σε έκταση και πληθυσμό από… οκτώ Νομούς της χώρας μας.

Κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα  του βουνού των Θεών του μυθικού Ολύμπου, αλλά  αυτό δεν κρίθηκε αρκετό να δώσουν στον  Καλλικρατικό Δήμο το όνομά του δηλαδή :

Δήμος Ολύμπου με πρωτεύουσα την Ελασσόνα.

Υπάλληλοι μετακινήθηκαν χωριά ερήμωσαν και σχολεία έκλεισαν.

Ένας δήμος ιδιαίτερα υδροκέφαλος  με κακή οδοποιία και μεγάλες αποστάσεις από το κέντρο μέχρι τα απόμακρα χωριά. Υπολογίζονται στα 850-900 χιλιόμετρα μήκος μόνο  οι δρόμοι που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και την Ελασσόνα.

Ένας Δήμος με προβλήματα στις υδροδοτήσεις, τις αποχετεύσεις  ,την διαχείριση των απορριμμάτων , ιδιαίτερα ευάλωτος σε φυσικές καταστροφές λόγω της ορεινής μορφολογίας του εδάφους και πολλά άλλα .

Όλα αυτά καλείται να τα διαχειρισθεί μία Κεντρική Διοίκηση με έναν… μίζερο ,έναν πενιχρό προϋπολογισμό οκτώ( 8 )εκατομμυρίων ευρώ για το 2020.

Δεν θα σταθώ στον  αντίλογο ότι οι παλαιότεροι προϋπολογισμοί ξεπερνούσαν τα  10 εκατομμύρια  ενώ τώρα είναι μόνο 8 .

Ούτε τα 15 εκατομμύρια ,στα οποία αναφέρονται κάποιοι , κρίνονται ικανοποιητικά για την εξυπηρέτησης μιάς τόσο μεγάλης  και με πολλές ιδιαιτερότητες επαρχίας.

Όταν υπάρχει αδυναμία  κατασκευής η μάλλον βελτίωσης τμήματος δρόμου τριών (3) περίπου χιλιομέτρων  ώστε να εξασφαλισθεί η πρόσβαση στην τουρτοφωλιά  Καλυβίων όπου:

Πολυάριθμοι αιωροπτεριστές από όλο τον κόσμο όλη την διάρκεια σχεδόν του χρόνου ,που διαφημίζουν την περιοχή μας στα πέρατα του κόσμου, δεινοπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο εκκίνησης.

Όταν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού ,που θα αξιοποιήσουν την Θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου .

Οι κατασκηνώσεις  μπορούν να εξελιχθούν σε ένα θαυμάσιο αθλητικό κέντρο  και να  εκτινάξουν την περιοχή.

Παραμένουν εδώ και χρόνια  στα αζήτητα και ο Δήμος δηλώνει αδυναμία να τις αξιοποιήσει.

Για ποιά ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής  μπορούμε να ομιλούμε;

Αλλά και σε ότι αφορά διάφορα προγραμματισμένα έργα από χρηματοδοτούμενα προγράμματα η κατάσταση είναι τραγική .

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Το στοιχειωμένο  φράγμα του Αγιονερίου  ,που θα αναμορφώσει την περιοχή της Ελασσόνας και τον κάμπο της, δεν λέει να ολοκληρωθεί με τίποτε.

Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα να ενταχθεί η δράση καθαρισμού του φράγματος από τις ανεπιθύμητες  οσμές ;

Περιμένουμε όλα να γίνουν με φυσικό τρόπο μετά από δέκα περίπου χρόνια ,σύμφωνα με την εισήγηση κάποιου ειδικού και με την προϋπόθεση να έχουν εξαλειφθεί όλες οι πηγές μόλυνσης;

Σε πέντε η δέκα χρόνια και αν ο Ελασσονίτικος καθαρίσει σε τι κατάσταση θα είναι άραγε οι εγκαταστάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα  στο φράγμα για τις οποίες δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ;

Από το 2014υπεγράφη η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το έργο παράκαμψης της Ελασσόνας της Ε Ο Λάρισας Κοζάνης που θα λειτουργούσε σαν τμήμα του κάθετου άξονα σύνδεσης της Λάρισας με την Εγναντία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία σύγχρονου αυτοκινητόδρομου μήκους 15 χιλιομέτρων  με δύο λουρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση καθώς και λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Προβλέπει επίσης την κατασκευή σήραγγος μήκους 2300 μέτρων για την διέλευση του ορεινού όγκου μεταξύ των πεδιάδων Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όλα αυτά έχουν παραμείνει στα χαρτιά που φέρουν και ένα σωρό…υπογραφές.

Διερωτάται κανείς:

Μήπως τελικά η επαρχία Ελασσόνας  και νυν Δήμος Ελασσόνας ,αυτό το τμήμα της χώρας μας,

εξαιρέθηκε από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή κοινότητα;

Αν σε αυτά που ενδεικτικά αναφέρουμε ,προσθέσουμε και αντίστοιχα που αφορούν άλλες περιοχές του Δήμου  καθώς και τις άλλες υποχρεώσεις του Δήμου προς τους πολίτες ,

με τον προϋπολογισμό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ που ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο  αλήθεια  σε τι μπορεί να ελπίζει μια ολόκληρη  Επαρχία;

Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες για την κατάσταση του Δήμου Ελασσόνας.

Θεωρούμε όμως ότι είναι αρκετά να δώσουν μια εικόνα της γενικής του  κατάστασης.

Ελπίζουμε να φθάσουν σε ευήκοα ώττα.

Η Επαρχία μας, ο Δήμος μας  όλη η περιοχή και οι κάτοικοί της αξίζουν πραγματικά καλύτερης τύχης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ