ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης του αθλητικού σωματείου “Μαρίνος Αντύπας”

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου η ποδοσφαιρική ομάδα του Μαρίνου Αντύπα αντιμετώπιζε την ομάδα του Στεφανοβουνίου/Γαλανόβρυση, σε αγώνα εντός έδρας στο γήπεδο Μητσιμπόνα Β’. Όπως κάθε φορά, έτσι και την Κυριακή, οι φίλοι του Μαρίνου Αντύπα συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν την ομάδα.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν δίπλα από τον αγωνιστικό χώρο, δύο περιπολικά και δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, και κινήθηκαν προς τους παρευρισκόμενους. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή όλων των ατόμων που είχαν προσέλθει μέχρι εκείνη την ώρα. Τριών παικτών της ομάδας που βρισκόταν εκτός αποστολής, ενός μέλους του Δ.Σ. και τριών ακόμα φίλων του Μαρίνου Αντύπα. Όταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αρνήθηκαν να δώσουν την παραμικρή εξήγηση τόσο στους προσαχθέντες όσο και στον υπόλοιπο κόσμο που πλέον είχε φτάσει στο γήπεδο και αναρωτιόταν τι συμβαίνει. Οι μόνες απαντήσεις που δόθηκαν, και μάλιστα σε τόνο ειρωνικό και εριστικό, ήταν πως ακολουθούσαν εντολές ανωτέρων και πως έχουν το δικαίωμα να το κάνουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να εξηγήσουν το γιατί. Σε όσους επέμειναν να ρωτάνε, οι αστυνομικοί συνέχιζαν με την ίδια κασέτα λέγοντας πως για να είναι εκεί κάποιο λόγο θα έχουν και πως όποιος έχει πρόβλημα με την προσαγωγή ας κάνει μήνυση στην αστυνομία!

Στη συνέχεια, οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας στη Νεάπολη και μάλιστα καλέστηκε και τρίτο περιπολικό προκειμένου να τους μεταφέρουν όλους. Στο τμήμα, όπου οι προσαχθέντες κρατήθηκαν για περισσότερο από μία ώρα, υπέστησαν εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο, και πάλι χωρίς την παραμικρή αιτιολογία, με τη συμπεριφορά των αστυνομικών να εξακολουθεί να είναι εριστική και προκλητική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας, ο οποίος αναφερόμενος στους προσαχθέντες που ξεφύλλιζαν περιοδικά που υπήρχαν στο χώρο αναμονής, τους είπε “Αφήστε τα κάτω αυτά, δεν είναι για να τα διαβάζουν γαμ…ες μπάτσων”.

Παρά τις “φιλότιμες” αλλά άκαρπες προσπάθειες των αστυνομικών να βρουν κάτι κατά των προσαχθέντων, μετά από την εξακρίβωση των στοιχείων τους και το πέρας μιάμισης ώρας αφέθηκαν ελεύθεροι, τρία χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο της ομάδας του Μαρίνου Αντύπα.

Όλα αυτά που συνέβησαν το μεσημέρι της Κυριακής δεν μπορούν παρά να μας γεννούν κάποια εύλογα ερωτήματα. Ποια ήταν η αιτία που δικαιολογεί αυτού του μεγέθους την αστυνομική επιχείρηση και μάλιστα σε ένα τέτοιο χώρο; Ποιανού το αίσθημα ασφάλειας δικαιώθηκε και ποιο έγκλημα αποφεύχθηκε με τη διαπόμπευση και ταλαιπωρία εφτά φίλων του ερασιτεχνικού αθλητισμού; Από πότε και στο όνομα ποιας νομιμότητας έχει το δικαίωμα ο κάθε αστυνομικός να σέρνει όποιον ή όποιους του καπνίσει στο τμήμα χωρίς να έχει την υποχρέωση να δώσει την παραμικρή εξήγηση;

Τα γεγονότα της Κυριακής, αν και πρωτοφανή για την τοπική κοινωνία μας, μπορούμε δυστυχώς να τα εντάξουμε στον απόλυτο εκτραχηλισμό της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, στον οποίο γινόμαστε μάρτυρες υπερβολικά συχνά τους τελευταίους μήνες. Εκκενώσεις καταλήψεων με χολυγουντιανού τύπου επιχειρήσεις, ξυλοδαρμοί και εξευτελιστικά ξεγυμνώματα ανθρώπων στο δρόμο, προσαγωγές αφισοκολλητών προπαγανδιστικών δράσεων, τραμπουκισμοί ανηλίκων, δολοφονικές επιθέσεις σε πορείες είναι μόνο μερικά από τα δείγματα που μας έχουν δώσει οι «προστάτες του πολίτη».

Η επιλεκτική τους δράση επίσης δεν περνά απαρατήρητη, καθώς βλέπουμε πως οι ναρκέμποροι στα Εξάρχεια, τα φορτωμένα με ηρωίνη πλοία “άγνωστης προέλευσης”, οι επιθέσεις φασιστών, τα οικονομικά σκάνδαλα βουλευτών, οι εργάτες που από τα αφεντικά τους εισπράττουν σφαίρες αντί για τα δεδουλευμένα τους, είναι θέματα που δεν τους αφορούν. Δεν ξεχνάμε εξάλλου και σε τοπικό επίπεδο την επιδεικτική αδιαφορία που έδειξαν όταν οι ιδιοκτήτες του παλιού στεκιού όπου στεγαζόταν ο Μαρίνος Αντύπας, κατήγγειλαν τις επιθέσεις που δέχτηκε ο χώρος από φασίστες, παίρνοντας την απάντηση από τα «όργανα της τάξης» ότι “αυτά τα πράγματα συμβαίνουν”!

Οι κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας προφανώς και δρουν με εντολές ανωτέρων, οι οποίες δεν είναι άλλες από το να τσακίσουν κάθε μορφή αντίστασης, κάθε χώρο όπου ευδοκιμούν οι ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας και της διεκδίκησης ενός καλύτερου κόσμου. Τη «μηδενική ανοχή» και τα «τελεσίγραφα» της κυβέρνησης σε οτιδήποτε είναι ριζοσπαστικό και αποπνέει ελευθερία τη βλέπουμε εξάλλου καθημερινά. Τα γεγονότα της Κυριακής λοιπόν, μπορεί να μη μας παραξενεύουν, σίγουρα όμως δεν θα τα ανεχτούμε ούτε θα τα συνηθίσουμε. Για όσες και όσους δεν μας ξέρουν, ο Μαρίνος Αντύπας είναι ένα αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο με οριζόντια και αντιιεραρχική δομή, με πολιτική υπόσταση και λόγο. Οι άνθρωποι που τον απαρτίζουμε, παίκτες και οπαδοί, πιστεύουμε στην αλληλεγγύη και τις καθημερινές αντιστάσεις εντός και εκτός γηπέδων και τέτοιου είδους ενέργειες από ένστολους ή μη τραμπούκους πάντα θα μας πεισμώνουν και θα μας βρίσκουν απέναντι, ενωμένους και αντιδραστικούς.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ