ΕΚΔΗΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΚΕΡΑΛ

Στο ΠΣ επερώτηση της ΛΑΣΥ – Ανακοίνωση της παράταξης

Η επερώτηση της ΛΑΣΥ για τις πυρκαγιές που καταγράφονται στη ΒΙΟΚΕΡΑΛ επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα αλλά και δημιουργώντας ερωτηματικά ως προς το είδος των υλικών που καίγονται απασχόλησε μεταξύ άλλων το σώμα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, έκδηλη ήταν η ανησυχία με τις συνεχείς φωτιές που καταγράφονται στη ΒΙΟΚΕΡΑΛ, με τον Τ. Τσιαπλέ να ρωτά για τα υλικά που καίγονται αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Περιφέρεια.

«Είναι θέμα της Αποκεντρωμένης, ενώ η επιχείρηση δεν δείχνει διατεθειμένη να συμμορφωθεί απομακρύνοντας τα υλικά που αυτοαναφλέγονται», ανέφερε ο κ. Αγοραστός, που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επίμονες ερωτήσεις του επικεφαλής της ΛΑΣΥ ως προς το είδος των υλικών που καίγονται, για να χρειαστεί η παρέμβαση υπηρεσιακού παράγοντα ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για μείγματα άγνωστης σύνθεσης και προέλευσης, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνα ως πετρελαϊκά απόβλητα, ιατρικά απόβλητα κλπ.

«Το θέμα φαίνεται να είναι πολύ πιο σοβαρό από τα διάσταση που του δόθηκε, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική κάθε φορά που παρατηρείται φωτιά στην εγκαταλελειμμένη επιχείρηση», σχολίασε ο κ. Τσιαπλές, αφήνοντας να εννοηθεί πως η παράταξη θα επανέλθει στο θέμα, ενώ άξιος αναφοράς είναι και ο όγκος των υλικών που αγγίζει τους 10.000 τόνους, σε ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και μια 10ετία την πόλη!!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΥ

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος η “Λαϊκή Συσπείρωση” προχώρησε και στην έκδοση ανακοίνωσης, όπου αναφέρονται τα εξής:

Με διάφορες γενικότητες και άσχετες αναφορές, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (29/1/2020), για το τι υλικά αναφλέγονται κατά διαστήματα στο προαύλιο της κλειστής εδώ και χρόνια κεραμοποιίας ΒΙΟΚΕΡΑΛ της Λάρισας, τι επιπτώσεις υπάρχουν για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τι μέτρα έχει πάρει για να υποχρεώσει την εν λόγω επιχείρηση, ώστε να τα απομακρύνει και να οδηγηθούν σε ασφαλή χώρο.

Ήταν προφανές ότι ήθελε να κρύψει τις ευθύνες του, για το γεγονός ότι για πάνω από δέκα χρόνια που υφίσταται αυτό το πρόβλημα, ούτε ενημέρωσε το λαό της περιοχής, ούτε πήρε κάποιο μέτρο να σταματήσει αυτό το πρόβλημα.

Από την συζήτηση και συγκεκριμένα από τα όσα λέχθηκαν από τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας περιβάλλοντος της περιφέρειας, αναδείχθηκε ότι τα υλικά που είναι αποθηκευμένα στον προαύλιο χώρο της ΒΙΟΚΕΡΑΛ, και προορίζονταν ως «εναλλακτικά καύσιμα» για το εργοστάσιο, είναι επικίνδυνα (λυματολάσπη, πετρελαϊκά και ιατρικά απόβλητα)!!!

Αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα (10.000 τόνοι περίπου) αναφλέγονται κατά διαστήματα (όπως και σήμερα ξανά 30/1), άγνωστο ακόμα πως, και με άγνωστες πέραν της δυσοσμίας, επιπτώσεις για την δημόσια υγεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιοχής, κατοίκων (Ομορφοχωρίου, Λάρισας) και πυροσβεστών που επιχειρούν κατάσβεση ή βρίσκονται σε επιφυλακή έξω από το εργοστάσιο.

Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια δεν ενημέρωνε το λαό η περιφέρεια Θεσσαλίας για το τι είναι αυτά τα υλικά που καίγονται κατά διαστήματα στην κλειστή ΒΙΟΚΕΡΑΛ και γιατί δεν υποχρεώθηκε η επιχείρηση να απομακρύνει αυτά τα επικίνδυνα όπως μάθαμε υλικά; Τα ερωτήματα αυτά εξακολουθούν να παραμένουν και να ζητούν επιτακτικά ξεκάθαρες απαντήσεις από την περιφερειακή αρχή. Το κύριο όμως είναι να υπάρξει άμεση παρέμβαση περιφέρειας και κυβέρνησης, για να υποχρεώσουν την επιχείρηση να απομακρύνει τα επικίνδυνα υλικά που καίγονται κατά διαστήματα και να οδηγηθούν σε ασφαλή χώρο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών και των φοιτητών, να κάνουν και δική τους υπόθεση, τον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ