ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τίμησε το απόγευμα της Πέμπτης η Λάρισα, με εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Π.Ε. Λάρισας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων Λάρισας, με τον Ραβίνο Ηλία Σαμπετάι να σημειώνει σε σύντομη ομιλία του πως «οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί των ναζί κατέληξαν στη γενοκτονία 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, στο ειδεχθέστερο έγκλημα στην ανθρώπινη ιστορία».

«Η ανθρώπινη γλώσσα δυσκολεύεται να περιγράψει όσα έζησαν οι έγκλειστοι των στρατοπέδων θανάτου. Σήμερα προσευχόμαστε για τους νεκρούς μας και δοξάζουμε τη συνέχεια της ζωής. Θα ζήσουμε για να διηγούμαστε όσα έγιναν και να διδασκόμαστε από αυτά», κατέληξε ο κ. Σαμπετάι, για να ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων από την επιζήσασα των στρατοπέδων συγκέντρωσης Νάκη Μπέγα, εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, προξενείων, εβραϊκών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της Λάρισας.

Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιότατο Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, ο οποίος σε μια έντονα φορτισμένη τοποθέτηση περιέγραψε τη φρίκη του Άουσβιτς.

«Στρατόπεδο σαν το Άουσβιτς δεν έχει ξαναγίνει, καθώς επρόκειτο για εργοστάσιο παραγωγής θανάτου, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έδειξε να έχει χαθεί», ανέφερε ο Σεβασμιότατος, ενώ προηγήθηκαν επίσημοι χαιρετισμοί και το άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Σπανού, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του «Θεσσαλικού Θεάτρου» με αποσπάσματα από τη σκηνική σύνθεση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κυριακής Σπανού «Το Χαμένο Πρόσωπο της Φλώρα Νισήμ».

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ