ΣΥΡΙΖΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης μελών του κόμματος αφήνονται αιχμές κατά των Αγροτικών Συλλόγων και του Συλλόγου Αμβυκούχων

Ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με την απαγόρευση της πώλησης χύμα τσίπουρου ως τσίπουρου, που προκύπτει από φετινή ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, εξέδωσε η οργάνωση μελών Τυρνάβου του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές κατά των αγροτικών συλλόγων του δήμου Τυρνάβου αλλά και του συλλόγου αμβυκούχων,

υποστηρίζοντας ότι αυτά που αναφέρουν τόσο σε ανακοίνωσή τους όσο και σε ψήφισμα περί ευθύνης της υπουργικής απόφασης του 2017 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Ο.Μ. Τυρνάβου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα παρακάτω:

“Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του σημερινού υπουργείου Ανάπτυξης είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα με το χύμα τσίπουρο

Η Ομάδα Μελών ΣΥΡΙΖΑ Τυρνάβου αφενός δηλώνει τη συμπαράστασή της, στον αγώνα που διεξάγουν οι συντοπίτες μας δενδροκαλλιεργητές- αμπελουργοί αγρότες, στη βάση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι οποίοι έχουν ως κορωνίδα το θέμα της απαγόρευσης του “προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), να ονομάζεται τσίπουρο ή τσικουδιά.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου καθώς και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, εξέδωσαν στις 28-1-2020 ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται αυτολεξεί, ότι ζητούν:

“Άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 (ΦΕΚ Β’ 2983), που μετονομάζει το παραδοσιακό τσίπουρο των αμπελοκαλλιεργητών (διημέρων) σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών», διαστρεβλώνει την ιστορική διάσταση του τσίπουρου, τρομοκρατεί τον καταναλωτή και εν τέλει οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, και οδηγεί στον εν δυνάμει αφανισμό των αμπελιών, εξυπηρετώντας τους μεγαλοποτοποιούς. Να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων (χυμά τσίπουρο) έως έχει.

Παράλληλα, στις 30-1-2020 με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν, πέραν των άλλων, ότι: ” Σύμφωνα με την Υ.Α. 91354/2017, το τσίπουρο/τσικουδιά των μικρών αποσταγματοποιών, δηλαδή των αμπελοκαλλιεργητών μετονομάζεται εφεξής σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών» με υποχρεωτική αναγραφή της νέας ονομασίας του, είτε στα παραστατικά διακίνησης, είτε στους καταλόγους των χώρων εστίασης, επιβάλλοντας παράλογα πρόστιμα σε όσους παραβούν το νόμο”.

Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι δύο παραπάνω αναφορές, τόσο στο ψήφισμα, όσο και στην ανακοίνωση, επισημαίνεται και τονίζεται ότι η απαγόρευση ονομασίας του χύμα τσίπουρου, ως τσίπουρο οφείλεται στην υπουργική Απόφαση 91354/2017, πράγμα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, μας προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση, το γεγονός ότι από την ανακοίνωση και το ψήφισμα των συλλόγων, αποσιωπάται εντέχνως- και ως φαίνεται σκοπίμως- ο πραγματικός υπαίτιος του προβλήματος, που δεν είναι άλλος από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του σημερινού υπουργείου Ανάπτυξης της σημερινής κυβέρνησης , η οποία εξέδωσε τη συγκεκριμένη απαγόρευση στις 20-1-2020, με σχετική εγκύκλιο(Αρ. πρωτ. 5648) με θέμα: “Υποχρεώσεις σχετικά με την πώληση τσίπουρου ή τσικουδιάς στα καταστήματα εστίασης”

Η συγκεκριμένη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι λανθασμένη και αυθαίρετη, μιας και από πουθενά από την υπουργική απόφαση του 2017, δεν προκύπτει το συμπέρασμα, ούτε υπάρχει καμία αναφορά, ότι “το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία”.

Άλλωστε, η υπουργική απόφαση του 2017 ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017 και δεν υπήρξε κανένα θέμα, ούτε το έτος 2017, ούτε το έτος 2018, ούτε το έτος 2019.

Υπήρξε όμως πράγματι πρόβλημα ερμηνείας το έτος 2020 και αυτό διότι άλλαξε η κυβέρνηση η οποία λειτουργεί κατά των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών και υπέρ των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής τσίπουρου.

Αυτή είναι η εμφανής και ευδιάκριτη διαφορά την οποία την βλέπουν οι πάντες αλλά όχι οι ηγεσίες των αγροτικών συλλόγων Τυρνάβου και του Συλλόγου Αμβυκούχων, οι οποίες ηγεσίες ταυτίζονται με την παράλογη, άδικη και διάτρητη νομικά, απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ