Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜA ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης

Ακόμα μια χρονιά, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, τα κονδύλια που διατίθενται για τους Δήμους δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία τους. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022 που ψηφίστηκε από κοινού με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεισφέρει από τις περικοπές στους δήμους, στη δημιουργία του «ματωμένου» πλεονάσματος

201 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 27 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον από το 2010 έχουν παρακρατηθεί από το κράτος 16 δις ευρώ, που ανήκουν στους δήμους και είναι το μερίδιό τους που δικαιούνται με νόμο από τον Φόρο Εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ.

Η δημιουργία των πλεονασμάτων και οι παρακρατηθέντες πόροι έχουν σαν συνέπεια: την μεγαλύτερη επιβάρυνση των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού  κλπ), την συρρίκνωση των κοινωνικών δομών του δήμου με υποβάθμιση της ποιότητας των, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων και αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με εργαζομένους από τα προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων.

Όλα αυτά έχουν σαν στόχο την «απελευθέρωση» κεφαλαίων για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να ικανοποιηθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου Τυρνάβου το 40% των εσόδων (2,7 εκατ ευρώ) προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες και το υπόλοιπο 60% (4 εκατ ευρώ) από τα λεγόμενα ίδια έσοδα (τέλη, δημοτικοί φόροι, εισφορές, οφειλές προηγούμενων ετών κλπ). Μάλιστα για φέτος προβλέπεται και παραπάνω αύξηση των ιδίων εσόδων από τις ρυθμίσεις για τη διασταύρωση των τετραγωνικών του Ε9 από τους δήμους, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται από τη σημερινή της ΝΔ.

Κάθε χρόνο οι επιχορηγήσεις του κράτους μειώνονται και αυξάνονται τα ίδια έσοδα του δήμου, ξεζουμίζοντας το δημότη.

Αυτή είναι η τακτική των κυβερνήσεων εδώ και 20 χρόνια.

Να πληρώνουμε ότι μας παρέχει ο δήμος και η τοπική διοίκηση  να είναι ένας επιπρόσθετος φορομπηχτικός μηχανισμός σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Τον προϋπολογισμό του Δήμου που καταρτίζεται με βάση τις υποδείξεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών, των λαϊκών οικογενειών καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση ενώ υπερψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή της ΝΔ και την παράταξη Συμπολιτεία (ΣΥΡΙΖΑ).

Οι παρατάξεις του κ. Ροντούλη και του κ. Αμάρι (ΚΙΝΑΛ) ψήφισαν από κοινού την δική τους πρόταση για τον προϋπολογισμό .

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου οι κρατικές επιχορηγήσεις για έργα είναι 338.000 ευρώ από 1.000.000 ευρώ που ήταν το 2009 και 80.000 ευρώ για τα σχολεία. Τα ποσά αυτά δεν επαρκούν ούτε για συντηρήσεις αλλά ούτε και για το χρονιάτικο φρεσκάρισμα των διδακτηρίων, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο δήμος να εκταμιεύει μέρος από τα ίδια έσοδα, που προορίζονται σε άλλες δράσεις, για να ανταπεξέλθει στα απαραίτητα.

Το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που είναι συνέχεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δεν προβλέπει κονδύλια για τον αντισεισμικό έλεγχο και την προστασία των δημόσιων κτηρίων και σχολείων ούτε και είναι επαρκή για την αγροτική – κτηνοτροφική οδοποιία.

Οι υποδομές των παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας και οι αίθουσες διδασκαλίας σε σχολικές μονάδες  δεν επαρκούν.

Καμιά παρέμβαση δεν συναντούμε στο τεχνικό πρόγραμμα για τα χωριά, τις συνοικίες – γειτονιές και τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας διαιωνίζονται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής που υπερψηφίστηκε από την ίδια και τις παρατάξεις του κ. Σαρχώση και του κ. Αμάρι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ