ΣΦΥΡΙΞΑΝ ΛΗΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ με αιχμές κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που απέφυγε να συναντηθεί μαζί τους

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του αγώνα σε όλη την χώρα και στην περιοχή μας στον Τύρναβο και στον Πλατύκαμπο.

Τα προβλήματα είναι πολλά και οξύνονται ακόμη περισσότερο από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που ακολουθεί την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μεγάλο συντριπτικό χτύπημα θα έρθει και με την αναθεώρηση της ΚΑΠ που με διάφορες προφάσεις από τώρα αναδείχνουν ότι θα υπάρξει δραστική μείωση των ενισχύσεων.

Η κινητοποίηση πολεμήθηκε και συκοφαντήθηκε με όλα τα μέσα που διαθέτει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της. Χαρακτηρίστηκε υποκινούμενη και κομματικοποιημένη από τον ίδιο τον υπουργό κ. Βορίδη. Ειπώθηκαν ψέματα ότι λύθηκαν τα προβλήματα και οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης. Ξεχάστηκαν προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού εδώ στην Λάρισα για επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο, δεσμεύσεις που προφανώς έγιναν προς άγρα ψήφων. Αξιοποιήθηκαν διάφοροι «πρόθυμοι» αγρότες που για το ατομικό συμφέρον τους και υποσχέσεις που έχουν λάβει από το υπουργείο πολέμησαν την κινητοποίηση.

Στόχος τους ήταν να μην βγει ούτε ένα τρακτέρ στην Λάρισα, στην Θεσσαλία, και σε όλη την χώρα, δεν τα κατάφεραν!

Στήθηκε ένα πολύ μαζικό μπλόκο από τους αγρότες του Τυρνάβου, του Δαμασίου και των άλλων χωριών της περιοχής με προμετωπίδα πέρα από όλα τα γενικότερα προβλήματα το θέμα του χαρακτηρισμού του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου ως «προϊόν απόσταξης μικρών διημέρων» οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε ξεκλήρισμα χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών. Το τσίπουρο ανήκει στους παραγωγούς του και όχι στα μεγάλα ποτοποιία που έτρεξαν να συγχαρούν τον κ. Γεωργιάδη για την απόφαση του. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα ξεπατωθούν τα αμπέλια και οι καλλιεργητές αλλά εμείς θα ξεπατώσουμε την πολιτική τους. Επειδή το χύμα τσίπουρο είναι το πιο αγνό σε σχέση με τις βιομηχανίες εμείς αντιπροτείνουμε στην κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει το τσίπουρο για τα ποτοποιία και να το ονομάσει «προϊόν απόσταξης ποτοποιών» ενώ τσίπουρο να ονομάζεται το παραδοσιακό αγνό χύμα τσίπουρο.

Στήθηκε μπλόκο στον Πλατύκαμπο παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες να μην γίνει αυτό εφικτό. Προσπάθειες που έφτασαν ως και σε απειλές για την σωματική του ακεραιότητα προς τον αντιπρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Α. Λαχανά από κομματικό στέλεχος της ΝΔ ΔΗΜΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ.

Οι αγρότες των μπλόκων που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητήσαμε συνάντηση με τον κ. Βορίδη ώστε να του θέσουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και να πάρουμε απαντήσεις της κυβέρνησης. Για μια ακόμη φορά απέφυγε να μας συναντήσει γιατί ξέρει ότι απέναντι του δεν έχει πρόθυμους να τους χτυπήσει την πλάτη ή να τους υποσχεθεί ατομικές λύσεις στα προβλήματα. Ο υπουργός «κρύφτηκε» και ουδέποτε απάντησε στο αίτημα μας. Η ενημέρωση από το υπουργείο και το γραφείο του ήταν ότι τον έψαχναν αλλά δεν μπορούσαν να τον βρουν ούτε στο κινητό του. Παραλίγο να ανακοινώσουν amber alert ότι αγνοείται. Εμείς κατανοούμε τον υπουργό βεβαίως. Τι να μας έλεγε; Τα ψέματα που λέει για «λαϊκή κατανάλωση» στα ΜΜΕ και τους πρόθυμους ότι ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε επιστροφή στο πετρέλαιο; Να μας πει για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ; Να μας πει ότι είμαστε υποκινούμενοι; Να μας πει ότι το αίτημα για κατώτερη εγγυημένη τιμή είναι του ΚΚΕ ενώ ξεχνάει ότι η ίδια η Ε.Ε έδινε κατώτερη τιμή στόχου  στα προϊόντα; Ότι ο κ. Χατζηγάκης ως υπουργός της ΝΔ το 2009 μιλούσε για την αναγκαιότητα κατώτερων εγγυημένων τιμών; Ότι ο Τραμπ βάζει δασμούς για να προστατέψει τα Αμερικάνικα προϊόντα; Να μας πει για την πίστη της κυβέρνησης στην δήθεν ελεύθερη οικονομία της αγοράς όταν η ίδια κυβέρνηση δίνει κατώτερη εγγυημένη τιμή στα Φωτοβολταικά, στους επιχειρηματίες των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στους εργολάβους στα διόδια που τα ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός; Να μας πει για την περιβόητη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% που λόγω του αφορολόγητου που κατακτήσαμε στα μπλόκα αντιστοιχεί σε 178 ευρώ που ήδη τα έχουν πάρει πίσω και με το παραπάνω με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο;

Ο αγώνας μας συνεχίζεται με άλλες μορφές αλλά με τον ίδιο στόχο. Να ανακόψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που μας οδηγεί έναν-έναν στο ξεκλήρισμα και να έχουμε κατακτήσεις στα δίκαια αιτήματα μας ώστε να πάρουμε «ανάσα» και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να αναλογιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα:

Θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα αν δεν κάναμε όλους αυτούς τους αγώνες την τελευταία 25ετία;

Θα κερδίζαμε χωρίς αγώνες μόνο την τελευταία 4ετία αφορολόγητο, ακατάσχετο, απαλλαγή από την καταβολή φόρου επιτηδεύματος, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις;

Αυτοί που λένε ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα καρπώνονται τα αποτελέσματα των μπλόκων όπως πχ το αφορολόγητο ναι ή όχι; Και αν ναι γιατί αφού είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας που κατά την δική τους γνώμη δεν είναι αναγκαίοι;

Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι έχουμε δυο δρόμους. Ο ένας είναι η μαζική αγωνιστική απάντηση αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και τα μπλόκα και ο άλλος δρόμος του καναπέ και της απραξίας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα για τους περισσότερους από μας. Η επιλογή και η ευθύνη ανήκει στον καθένα μας.

Συνεχίζουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ