Ν. ΓΑΤΣΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου- Ελασσόνας πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας με τους αντιδημάρχους κ.κ. Δ. Καρανίκα, Δ. Κουρομπίνα, Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα και Ι. Νάνο, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το αίτημα των Τοπικών Αρχών του Δήμου Αγιάς, το οποίο  υποστηρίχθηκε και από βουλευτή του Νομού Λάρισας,

σχετικά με την αποσυγχώνευση του ενιαίου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας.

Αφού συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς του κέντρου, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η νέα δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, καθώς η αποσυγχώνευση του ενιαίου ΚΠΕ θα οδηγήσει ευθέως σε ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού στα δύο κέντρα και σε απομείωση των δυνατοτήτων ανάπτυξης προγραμμάτων δράσης. «Όσοι ζητούν το «σπάσιμο» ήδη επιτυχημένων δομών, βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Σε μία εποχή δημοσιονομικής συρρίκνωσης, το ζητούμενο είναι να ιδρύουμε νέες δομές και όχι να διασπούμε τις υπάρχουσες», σημείωσε ο κ. Γάτσας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο δήμαρχος Ελασσόνας απέστειλε στην αρμόδια Υπουργό κ. Ν. Κεραμέως την παρακάτω επιστολή:

ΘΕΜΑ: Διατήρηση Λειτουργίας του Ενιαίου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου – Ελασσόνας

Κυρία Υπουργέ,

Ανησυχία έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το αίτημα των Τοπικών Αρχών του Δήμου Αγιάς, το οποίο  υποστηρίχθηκε και από κατάθεση επερώτησης βουλευτή του Νομού Λάρισας, αναφορικά με την αποσυγχώνευση του ενιαίου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας.

Σας γνωρίζουμε ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας  εγκαινιάστηκε το 2009 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σήμερα λειτουργεί ως ενιαίο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας, στελεχώνεται με τέσσερις (4) εκπαιδευτικούς σε σύνολο πέντε (5) οργανικών θέσεων και λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο με μηδενική χρηματοδότηση από το Υπουργείο (πέραν της κάλυψης της μισθοδοτικής δαπάνης).

Ο Δήμος Ελασσόνας όλο αυτό το διάστημα, στηρίζει αφειδώς το ΚΠΕ, παρέχοντας στέγη, εποπτικά μέσα, υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης και έχει θέσει στη διάθεση του μια αίθουσα θεάτρου 420 θέσεων, η οποία έχει εξοπλιστεί με υπερσύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και λειτουργεί ως Ψηφιακό Μουσείο Ολύμπου, με προβολή εκπαιδευτικού υλικού σε μορφή 3D.

Κατά τα έτη λειτουργίας του έχει υλοποιήσει σειρά εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Ελασσόνας, Ολύμπου και Κισσάβου, ενώ παρουσιάζει αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα που κατά το σχολικό έτος 2017-2018 ανήλθε στα 8.000 άτομα, περισσότερη από κάθε άλλο ΚΠΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τη διατήρηση λειτουργίας ως ενιαίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας,  φροντίζοντας παράλληλα για την πλήρη  στελέχωσή του και την αύξηση των χρηματοδοτικών του πόρων, διότι πρόκειται για ένα ΚΠΕ πρότυπο λειτουργίας, με επίκεντρο των εκπαιδευτικών του δράσεων τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com