ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΟΥΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει για την ύπαρξη θετικού κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, που επιβεβαίωσε στις 5-2-2020 το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών,

της οποίας το εργαστήριο είναι Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη διάγνωση της ΑΠΧ.

Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλους είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά.

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύει ο καταναλωτής από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος

Το προσεχές χρονικό διάστημα κλιμάκια της Υπηρεσίας μας θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής αρμοδιότητάς μας, στα πλαίσια της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων, προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας.

Κατόπιν τούτων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας καλεί όσους εκτρέφουν οικόσιτους χοίρους, να δηλώσουν υποχρεωτικά στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, τον αριθμό και την τοποθεσία εκτροφής τους.

Η καταγραφή όλων των οικόσιτων χοίρων είναι υψίστης σημασίας στα πλαίσια εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου και εξάπλωσης της νόσου της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα. 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η κατοχή χοίρων που δεν έχουν δηλωθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από την εθνική νομοθεσία, κυρώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων δηλαδή αυτών που διατηρούνται σε αυλές, υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:

  1. Δήλωση των χοίρων τους με πρόσφατη απογραφή στις κατά τόπους Κτηνιατρικές υπηρεσίες και άμεση σήμανση αυτών με ενώτια.
  2. Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης) ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων,
  3. κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι,
  4. τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων,
  5. καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων,
  6. περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρος στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό,
  7. σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων,
  8. αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα
  9. αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων,
  10. τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα,
  11. αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο,

Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι απαγορεύεται:

  1. 1. Η είσοδος ή ενδεχόμενη μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων.
  2. Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων.
  3. Η είσοδος κυνηγών και του εξοπλισμού τους, καθώς και των ενδυμάτων και υποδημάτων τους, στο χώρο στέγασης των χοίρων.
  4. Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις εκτός περιφραγμένων χώρων της εγκατάστασης.

Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα παραπάνω μέτρα συντελούν στην αποφυγή εισόδου και εξάπλωσης της ασθένειας Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων.

Πρέπει οι χοιροτρόφοι να προβούν σε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελευθέρας βοσκής, καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων μετά από βρώση μολυσμένης ζωοτροφής ή επαφή τους με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό ή άλλα αντικείμενα.

Για την επιτυχία όλων των παραπάνω καλούνται οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των χοιροτρόφων να συνδράμουν τις οικείες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με τους εξής τρόπους:

1.Εφαρμογή των σχολαστικών μέτρων βιοασφάλειας με κάθε πρόσφορο μέσον εκ μέρους των μελών τους .

2.Ενημέρωση μας για την ύπαρξη οικόσιτων εκτροφών σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις εκτροφές τους.

  1. 3. Έλεγχο και συντήρηση των περιφράξεων των εγκαταστάσεών τους.
  2. Άμεση απογραφή των χοίρων τους και προσκόμιση των σχετικών δελτίων στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής τους.

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων τους στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης των χοίρων τους, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και δεν χορηγείται καμία μεμονωμένη αποζημίωση ή ενίσχυση, όταν διαπιστώνεται ότι η τυχόν εμφάνιση της ασθένειας των χοίρων προκλήθηκε εσκεμμένα ή από αμέλεια του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ