ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ

«Επιλέξτε μια εικόνα από μια μέρα στη ζωή ενός Ερμηνευτή / καλλιτέχνη – μια φωτογραφία από μια μέρα που ένιωθες άγρια ή μια αξέχαστη στιγμή που είχες κατά τη διάρκεια μιας παράστασης / show, και δημοσίευσέ την χωρίς μία εξήγηση, και μετά πρότεινε κάποιον να πάρει την πρόκληση. Αυτό είναι 10 ημέρες, 10 φωτογραφίες επιδόσεων, 10 υποψηφιότητες και 0 εξηγήσεις.

Να είσαι ενεργός, να είσαι θετικός, να είσαι παθιασμένος… Σηκώστε την ευαισθητοποίηση για τις τέχνες».

Το κείμενο που μόλις διαβάσατε διακινείται με τη μορφή καλλιτεχνικής πρόκλησης στο f/b, στάθηκε δε ικανό να ανοίξει τον διάλογο για ένα σπουδαίο κομμάτι της κουκλοθεατρικής ιστορίας της Λάρισας: τη δημιουργία του πλήρους αρχείου του κουκλοθίασου «Τιριτόμπα»!

Ξύπνησε μνήμες η ανάρτηση της Λαρισαίας θεατρολόγου Μ. Παπουτσή που ανταποκρίθηκε στην πρόκληση «ανεβάζοντας» φωτογραφία της Κ. Λιάπτσιου με τους αξέχαστους δημιουργούς του «Τιριτόμπα» Σ. Φουτζοπούλου και Κ. Χατζηανδρέου, ωστόσο σαν από θαύμα η κουβέντα «άνοιξε», με τα σχόλια για το αρχείο να διαδέχονται το ένα το άλλο.

«Το όνειρο (ένα από τα πολλά) της Σοφίας ήταν η δημιουργία του πλήρους αρχείου του Τιριτόμπα. Διάθεση δε βλέπω για κάτι τέτοιο. Χρειάζονται χρήματα, καταρτισμένο προσωπικό και ατελείωτη έρευνα για να γίνει κάτι τέτοιο. Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμη πιο δύσκολο», σημειώνει η κ. Παπουτσή, με την ψυχή του κουκλοθεάτρου Φ. Καλούδη να περιγράφει ένα έργο «μεγάλο, ανεκτίμητης αξίας για την πόλη μας αλλά και για το παγκόσμιο κουκλοθέατρο».

«Τα ονόματα τους αναγράφονται στις βιβλιογραφίες όλου του κόσμου. Έκαναν γνωστή την τέχνη του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα!!! Το αρχείο αυτό για να καταγραφεί, να αρχειοθετηθεί, να συντηρηθεί και να τοποθετηθεί σωστά σε προθήκες , απαιτεί ειδική μελέτη από επαγγελματίες πολλών ειδικοτήτων και φυσικά είναι μια αποστολή δύσκολη και μακροχρόνια αλλά όχι ακατόρθωτη», συνεχίζει αισιόδοξα η κ. Καλούδη.

«…Το έργο τους πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και μελέτη. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που πρέπει να διεκπεραιωθεί από ειδικούς και απαιτεί πολλά χρήματα, δικαίως. Για αυτό και αργεί, όμως θα βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία να περάσει σε προτεραιότητα. Εκτός κι αν βρεθούν ταυτόχρονα αρχιτέκτονες, συντηρητές έργων τέχνης, ξυλουργοί, σιδηροτεχνίτες, βιβλιοθηκονόμοι, μουσειολόγοι κλπ. επαγγελματίες που θα μπορούσαν να παρατήσουν τα πάντα και να αφιερωθούν σε αυτό το έργο για τουλάχιστον τρία χρόνια και μάλιστα αφιλοκερδώς!», καταλήγει η Φ. Καλούδη.

Είπαμε η κουβέντα «άνοιξε» και φυσικά καλός ο εθελοντισμός μα ακόμη καλύτερη η ανάληψη της όποιας πρωτοβουλίας από πλευράς του Δήμου Λαρισαίων και η σύμπραξη με όλους τους αρμόδιους για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχείου.

Ποιος ξέρει, ίσως μια καλλιτεχνική πρόκληση μέσω f/b ανοίξει τελικά τον δρόμο για κάτι μεγάλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και φυσικά θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον και η αντίδραση των υπευθύνων του δήμου για ένα έργο που βρίσκεται χρόνια τώρα στο μυαλό και τα χείλη των αναρίθμητων φίλων του «Τιριτόμπα»!

Ειρήνη Παπουτσή

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ