ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη

 Στη νομοθέτηση για τη λειτουργία χώρων «εποπτευόμενου θανάτου» – όπως χαρακτηρίζουν οι φορείς τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) Ναρκωτικών – και από τους ΟΤΑ, προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ με σχετικό άρθρο (το 189) που «φύτεψε» μέσα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων» το οποίο ψηφίστηκες.

Στο άρθρο 189 του νομοσχεδίου που αφορά τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από τους ΟΤΑ αναφέρθηκε στην  ομιλία του στη βουλή  ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για «εξειδίκευση μιας εγκληματικής πολιτικής» προώθησης της ναρκωκουλτούρας, που επιδιώκεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στηρίζεται στις κατευθύνεις της ΕΕ.

Οι ΧΕΧ, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μορφή διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης της βλάβης» της ΕΕ, η οποία «προβάλλεται με το σκεπτικό ότι η τοξικοεξάρτηση δεν είναι αντιμετωπίσιμη. Αρα, αυτό που μένει είναι η διαχείριση των συνεπειών της», σημείωσε τονίζοντας ότι έτσι υπονομεύεται το κίνητρο χιλιάδων ανθρώπων για θεραπεία.

Σχολίασε ότι εξίσου προκλητικό είναι ότι με το νομοσχέδιο μεταφέρεται η ευθύνη των ΧΕΧ στους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν καν τεχνογνωσία, κατάλληλο προσωπικό κ.λπ., ενώ κατέθεσε στοιχεία κυβερνήσεων χωρών (Ολλανδία, Ζυρίχη κ.λπ.) που έχουν τέτοιους χώρους, τα οποία δείχνουν τη συνεχή αύξηση των χρηστών και θανάτων από ηρωίνη.

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι στον αντίποδα αυτών υπάρχει «η αξιοζήλευτη αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών προγραμμάτων» και αυτό παρά τα τεράστια προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης κ.λπ., που επιβεβαιώνει ότι «η απεξάρτηση είναι εφικτή όταν υπάρχουν οι απαιτούμενες σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν δομές, η απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότησή τους», ενώ ειδική αναφορά έκανε και στα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων των προγραμμάτων π.χ. ΚΕΘΕΑ.

Τέλος τόνισε ότι ωφελημένοι αυτής της πολιτικής είναι «αυτοί που κερδίζουν τεράστια ποσά από τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, αλλά και μία παράπλευρη βιομηχανία που δραστηριοποιείται γύρω από τα προγράμματα μείωση της βλάβης με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια».

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία να καταδικάσουν την πολιτική διαχείρισης των ναρκωτικών, για αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τους ΧΕΧ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ