ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος Δήμου Τυρνάβου

Με αφορμή  δημοσίευμα στη σελίδα paidis.com με τίτλο δεσμεύσεις Θεοδωρικάκου για τα ώριμα έργα του ”Φιλόδημου” θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις.

Ο κ Θεοδωρικάκος αφού κατάργησε τον βασικό και δυναμικό τρόπο χρηματοδότησης των έργων στους Δήμους, τον ΦιλόΔημο I και II, τώρα προσπαθεί να διασκεδάσει τους φόβους και τις αγωνίες των Δημάρχων.

Υποσχέθηκε στους Δημάρχους  της περιοχής,  με σκοπό να τους καθησυχάσει πως θα αναζητήσει λύσεις, ώστε να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για τα έργα.

Έργα τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το ΦιλόΔημο και είχαν δεδομένη χρηματοδότηση.

Έργα που όλο το κόστος θα καλύπτονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να επιβαρυνθούν οι Δήμοι.

Τώρα έχουμε ασαφείς αναφορές του τύπου ώριμα και μη ώριμα έργα και πως κάποια έχουν ”εξασφαλισμένη χρηματοδότηση’, χωρίς φυσικά να μας πει, πώς και με ποιόν τρόπο. Σε μία μόνο παράμετρο θα αναφερθώ. Για να γίνει από την αρχή, ο έλεγχος και ο επιμερισμός με συντονισμένες υπηρεσιακές ενέργειες απαιτείται χρόνος . Χρόνος που σε κάποιες  περιπτώσεις  θα χρειασθούν 2 και 3 χρόνια . Αν λοιπόν δεν υιοθετηθεί η ήδη δρομολογημένη πορεία των έργων, έργα δεν θα δούμε.

Στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ψάχνει ο υπουργός και θα το εξαγγείλει το 2020,    προφανώς θα περιλαμβάνεται νέος σχεδιασμός έργων στα πλαίσια της πολιτικής χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  που επιχειρείται απο τον ίδιο και ίσως έτσι ανοίξει η πόρτα ώστε κρίσιμοι δημοτικοί τομείς να περιέλθουν σε άλλου είδους διαχείριση.

Εδώ, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως το σύνολο των έργων που ήταν σε εξέλιξη και συνδεδεμένα με τον ΦιλόΔημο και παρέλαβε ο σημερινός Δήμαρχος από τον προηγούμενο κοστίζουν πάνω από 17.5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν νομίζω πως είναι μεγάλη αφέλεια από την πλευρά μου, να πιστεύω πως τις λίστες με τα έργα είχαν μέσα στα κλειστά ντοσιέ πάνω στο τραπέζι της συνάντησης Δημάρχου, Βουλευτών και Υπουργού, γιατί το θέμα της κατάργησης της απλής αναλογικής δεν νομίζω να συζητήθηκε.

Τι απαντήσεις έλαβε ο δήμαρχος γι’αυτά;  Μισόλογα και ασαφείς υποσχέσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ