ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Η Ευαγγελία Παπαδοπούλου – νηπιαγωγός, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ελασσόνας

Είναι δυνατόν το Νηπιαγωγείο, ο κατ’ εξοχήν χώρος με παιδαγωγικό και όχι γνωσιοκεντρικό προσανατολισμό, να πάει και αυτός στον βωμό κοντόφθαλμης πολιτικής και κλαδικών συμφερόντων;

Η Υπουργός Παιδείας με τις πρόσφατες δηλώσεις της για την εισαγωγή Αγγλικών και Φυσικής Αγωγής καθώς και πολλαπλού βιβλίου στο νηπιαγωγείο, αγνοώντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η γνώση διαμέσου του παιχνιδιού με μεικτές ηλικίες παιδιών και οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα διαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και project, εμφανίζεται πρόθυμη να προωθήσει πρακτικές κατακερματισμού των μαθημάτων στο Νηπιαγωγείο, θέλοντας να εισάγει ξεχωριστά μαθήματα και ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου. Με τον τρόπο αυτό η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΣΗ γίνεται κατακερματισμένη γνώση και παραγκωνίζονται τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας .

Φυσικά, δεν λαμβάνει υπόψη της τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και έρευνες για ολιστική προσέγγιση της γνώσης και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες και διεθνείς οργανισμούς. Επιστημονικά απαράδεκτη είναι  η εκμάθηση ξένης γλώσσας σε ηλικία 4-6. Το ότι τα ιδιωτικά το πουλούν ως δέλεαρ για τους γονεις δε σημαίνει πως είναι και επιστημονικά κατάλληλο. Όσο για τη Φυσική Αγωγή υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, ακριβώς με τον τρόπο που χρειάζεται να υπάρχει. Είναι πραγματικά αστείο να λέγεται πως θα καταπολεμηθεί η παιδική παχυσρκία με την εισαγωγή της φυσικής αγωγής.

Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες και δυστυχώς οι κακές διατροφικές συνήθειες συνδέονται με την φτώχεια και την ανέχεια. Αν λοιπόν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την παιδική παχυσαρκία, ας ξεκινήσουν προγράμματα σχεδιασμένης διατροφής και σχολικών γευμάτων κατάλληλα για αυτή την ηλικία δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Πριν από όλα όμως χρειάζεται φροντίδα ώστε όλα τα νηπιαγωγεία να έχουν χώρους ασφαλείς, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να τρέξουν και να κινηθούν, χρειάζονται αίθουσες, χρειάζεται βοηθητικό προσωπικό, χρειάζονται λογοθεραπευτές Αλλά όλα αυτά θέλουν χρηματοδότηση …

Εμφανής η εμμονή της υπουργού για την εισαγωγή ειδικοτήτων στα νηπιαγωγεία, αγνοώντας βασικά στοιχεία της Προσχολικής Εκπ/σης καθώς για εκείνη προέχει να αξιοποιήσει τις ειδικότητες που πλεονάζουν και να λύσει το πρόβλημα των αυξημένων κενών.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com