Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΦΕΡΝΕΙ ΕΞΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Το συμπέρασμα που δυστυχώς προκύπτει από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια είναι οδυνηρό: Το μέλλον για τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και για την ίδια την οικονομία προβλέπεται δυσοίωνο. Σε μικρό διάστημα η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων.

Από το σχέδιο Ηρακλής, όπως το παρουσίασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απουσιάζει πλήρως η διαφάνεια αλλά και η αναπτυξιακή πρόνοια. Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι η δρομολόγηση της άρσης προστασίας της α’ κατοικίας, η οποία για προφανείς λόγους έρχεται παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής. Το εν λόγω σχέδιο θα καταστεί όχημα καταιγίδας πτωχεύσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ επικυρώνεται η έλλειψη ελέγχου των πράξεων των τραπεζικών διοικήσεων.

Εν κατακλείδι, το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού – στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση. Και αυτό ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο εντός όσο και εκτός των μνημονίων έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάφερε να την πετύχει. Εντός μνημονίων, με το νόμο Σταθάκη, με τον οποίο επέκτεινε την προστασία του νόμου Κατσέλη που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αφήσει να λήξει. Εκτός μνημονίων, με το νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2019, ο οποίος θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο, αυτοματοποιημένο πλαίσιο με πλατφόρμα εξωδικαστικής διευθέτησης έτοιμη να υποδεχτεί αιτήσεις προστασίας κατοικίας.

Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στόχευε σε ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωμάτωνε σε μόνιμη βάση την προστασία της μόνης και κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Διότι εμείς, και τούτη είναι η βασική διαφορά μας από τη ΝΔ, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη είτε θα είναι κοινωνικά δίκαιη είτε δεν μπορεί να υπάρξει. Αντίθετα, η ΝΔ πιστεύει και δυστυχώς κάνει πράξη το «αναπτυξιακό» δόγμα «πρώτα οι ισχυροί και ό,τι περισσέψει οι υπόλοιποι». Γι’ αυτό και επιλέγει με κυνισμό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η μνημονιακή πίεση, να εφαρμόσει όσα οι συντηρητικότερες πλευρές των θεσμών ζητούσαν επί χρόνια και επί ματαίω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ