ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη, επισκέφτηκε τη Δευτέρα 10/2/2020 το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη λειτουργία του νοσοκομείου ως ΝΠΙΔ και με ΣΔΙΤ, αλλά και τα προβλήματα όπως οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό,

αλλά και στις ελλείψεις σε φάρμακα υλικά και μηχανήματα.

Συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης γιατρών, όπου και μετέφερε τις θέσεις του ΚΚΕ για δημόσια δωρεάν υγεία κόντρα στον προϋπολογισμό του 2020 που έρχεται να μειώσει και άλλο την κρατική δαπάνη για τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και κόντρα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης  για   την είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία, μέσω ΣΔΙΤ.

Τονίστηκε από την πλευρά του βουλευτή του ΚΚΕ ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρεί την προώθηση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από τους μονοπωλιακούς ομίλους, συνεχίζοντας στο δρόμο που έχει στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, με τη δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου ιδιωτικού δικαίου στη Σαντορίνη  και με την ανάθεση στο κέντρο τεκμηρίωσης και κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών Α.Ε. της ανάπτυξης  του ελληνικού συστήματος  DRG (κοστολόγηση ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών). Κάτι το οποίο αποτελεί βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Αναφορά από το Γιώργο Λαμπρούλη έγινε και για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη βουλή τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση, γιατί διατηρεί στην ουσία την κεντρική αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου, διορθώνοντας μόνο τα όποια νομικά κενά υπήρχαν και τον καθιστούσαν προβληματικό. Αποτελεί κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ενσωματώνει όλες τις μέχρι σήμερα ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι παραδίδει το ασφαλιστικό στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών, στο τζόγο και στις τράπεζες.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του κόμματος επισκέφτηκε χώρους του νοσοκομείου όπως τα μαγειρεία, πλυντήρια, τεχνική υπηρεσία, μίλησε με τους εργαζόμενους, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας .

Τόνισε πως η αιτία που δεν μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι και δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι η προώθηση της παραπέρα λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Γι’ αυτόν το λόγο επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή, από τις εισφορές των εργαζομένων).

Τέλος, τους κάλεσε να διεκδικήσουν σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αντιπαλεύοντας το σημερινό εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να αγωνιστούν μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Μόνη προοπτική για το λαό είναι η πάλη του για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, συλλογικές συμβάσεις με σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ