ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΡΑΨΑΝΗΣ

«Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί μία από τις δυναμικότερες παραγωγές στη  χώρα και ιδιαίτερα στο νομό μας, με πλούσια παράδοση στο ποιοτικό κρασί, δραστηριοποιούνται αξιόλογοι οινοποιοί, που επενδύουν στην εξωστρέφεια και κατακτούν την παγκόσμια αγορά. Η κυβέρνηση της ΝΔ με στρατηγικό σχέδιο προσπαθεί να ικανοποιήσει – στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών – τα αιτήματα,

που υπάρχουν από νέους παραγωγούς, για χρήση των δικαιωμάτων φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό».

Αυτά δήλωσε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία αμπελουργών από την περιοχή της Ραψάνης, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Τεμπών κ. Γ. Μανώλη, ενώ δεσμεύθηκε να ενημερώσει σχετικώς το ΥΠΑΑΤ, για “τα κίνητρα, που πρέπει να δημιουργηθούν, ώστε να ασχοληθούν νέοι αγρότες με την καλλιέργεια της αμπέλου”.

Στο υπόμνημα, που επέδωσαν στον Λαρισαίο πολιτικό οι Ραψανιώτες αμπελουργοί, αναφέρονται στα “προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Αποθεματικό, παρότι η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ΠΟΠ για τα ξινόμαυρα σταφύλια”.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως “παλαιότερα ικανοποιούνταν τόσο οι αιτήσεις νέων αγροτών κάτω των 40 ετών, που για πρώτη φορά ασχολούνταν με αμπελουργική εκμετάλλευση, όσο και οι αιτήσεις αμπελουργών, οι οποίοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σήμερα, με τους διάφορους περιορισμούς πολλοί νέοι αμπελουργοί δεν λαμβάνουν δικαιώματα, διότι αλλάζουν συνεχώς οι προϋποθέσεις”.

Οι παραγωγοί προτείνουν “να διανεμηθούν σε νέους αμπελουργούς τα ανενεργά δικαιώματα παλαιότερων αμπελουργών, που σήμερα δεν ασχολούνται με τις καλλιέργειες της αμπέλου, αφού γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής και Κτηνιατρικής Οικονομίας ”.

Στη συνάντηση των αμπελουργών από τη Ραψάνη, με τον Λαρισαίο πολιτικό παρόντες ήταν οι κκ. Δ. Παζάρας, Μ. Παζάρας, Ι. Κατσαμάκας, Χ. Μηλιώνης, Ζ. Ζάχος, καθώς και ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ