Β. ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗΣ: ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Τυρναβίτης Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ μιλάει για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση σχολιάζοντας και γεγονότα στη διεύθυνση β/βαθμαις εκπαίδευσης Λάρισας

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο paidis.com ο Τυρναβίτης γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης παρουσιάζει τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για όλα τα φλέγοντα εκπαιδευτικά θέματα και τις αλλαγές που προώθησε το υπουργείο, ενώ δεν διστάζει να καταδικάσει την απόφαση του διευθυντή β/βαθμιας Λάρισας να επιβάλει ποινές σε δύο καθηγητές που του άσκησαν κριτική:

Ποιές είναι οι βασικές ενστάσεις σας για το νέο ασφαλιστικό Βρούτση;

Είναι η κακή συνέχεια προηγούμενων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων από το 2010 μέχρι σήμερα. Με μικρές αυξήσεις για λίγους- που υποχρεωτικά, λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, οποιοσδήποτε υπουργός θα έπρεπε να εφαρμόσει- προσπαθει να κρύψει τα βασικά αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου:  Α. Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και χωρίς καμία πρόνοια για μελλοντικά έσοδα στο σύστημα,   Β. Νομιμοποιεί και παγιώνει τις απώλειες συνταξιούχων της δεκαετίας που τελειώνει,  Γ.  Ενοποιεί ΕΦΚΑ ΕΤΕΑΕΠ ΕΦΑΠΑΞ (αρχικά διοικητικά και με ενοποίηση αποθεματικών ταμειων) και οδηγεί  προς ΜΙΑ σύνταξη μελλοντικά, χωρίς επικουρικές και εφάπαξ, με σαφή στόχο, Δ.  να οδηγήσει, νέους κυρίως ασφαλισμένους, με το φόβο μια μικρής σύνταξης στο μέλλον, στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφάλισης,  Ε. Επιχειρείται Ιδεολογική μετατόπιση από την έννοια της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ (επισφαλή, ατομικίστικη και καταργούσα την αλληλεγγύη των γενεών) ασφάλιση.

Τι έχετε να πείτε για τους διορισμούς και τους αναπληρωτές;

Η ΟΛΜΕ και το εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε και δίνει αγώνες για τα δικαιώματα των αναπληρωτών και το κυριότερο απ όλα, τη μονιμοποίησή τους.  Τα κενά φέτος πλησιάζουν τον αριθμό των 40.000 σε Β/θμια και Α/θμια Εκπαίδευση, έναν τεράστιο αριθμός ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση.  Είμαστε περήφανοι για το σπάσιμο της αδιοριστίας μετά 11 χρόνια (2008-2019) αλλά θεωρούμε ότι ο αριθμός των 15000 διορισμών είναι μικρός.  Χώρια την καθυστέρηση που παρατηρείται και απ ό,τι φαίνεται αντί του 2020 οι πρώτοι διορισμοί γενικής εκπαίδευσης θα γίνουν το 2021.

Συμφωνείτε με το νέο ΓΕΛ και την τράπεζα θεμάτων που θέλει το ΥΠΑΙΘ να εφαρμόσει από το 2021;

Με βάση τις εξαγγελίες της κ. Υπουργού αυτό το ΓΕΛ θα είναι αυστηρότερο, θα έχει εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα και θα υπολογίζονται οι βαθμοί – σε ποσοστά – όλων των τάξεων του λυκείου για την Εξαγωγή του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο επίσης με τη σειρά του θα συμμετέχει σ ένα ποσοστό, στα μόρια του υποψήφιου μαθητή για την εισαγωγή του στα ΑΕΙ. Θα δημιουργήσει τάση για παραπάνω φροντιστήρια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τσέπη της οικογένειας.

Διαφωνούμε, ως ΟΛΜΕ, εντελώς.

Σ αυτό το νέο ΓΕΛ θα επανέλθει ο θεσμός της τράπεζας θεμάτων, για τον οποίο η ΟΛΜΕ έχει τοποθετηθεί αρνητικά, όχι γιατί είναι κακό ένα βοηθητικό σύνολο θεμάτων, αλλά γιατί – πέρα από την προχειρότητα και την αντιεπιστημονική της βάση, και το γεγονός ότι περιορίζει την κριτική ικανότητα του μαθητή και την παιδαγωγική  ελευθερία του εκπαιδευτικού,  ζητήματα που προκάλεσαν  αντιδράσεις όταν εφαρμόστηκε πριν 6 χρόνια – θα χρησιμοποιηθεί γα την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση, με αρνητικές συνέπειες, τόσο για τα ίδια τα σχολεία όσο και για τον εκπαιδευτικό, αφού με “ίδια” θέματα (…) θα μπορεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, να   υπάρχει κοινή βάση για κοινή αξιολόγηση και δημιουργία αξιολογικής σειράς των σχολείων.

Σας βρίσκει σύμφωνους η ρύθμιση για τα κολέγια;

Η ΟΛΜΕ από την αρχή αντιτάχθηκε σ αυτήν τη ρύθμιση-έκτρωμα και θα συνεχίσει, σε μέτωπο με ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, Γονείς, Φοιτητές, Πανεπιστήμια και άλλους, να αγωνίζεται με όλους τους τρόπους μέχρι να αλλάξει αυτή η αντισυνταγματική και αντιεκπαιδευτική διάταξη.  Η διάταξη αυτή εξισώνει τα πτυχία πανεπιστημίων με τριετείς σπουδές σε κολλέγια και παραρτήματα ξένων κολεγίων, χωρίς έλεγχο του επιπέδου και της ποιότητας, χωρίς καμία πιστοποίηση και παρακάμπτοντας τον ακαδημαϊκό έλεγχό τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ – όπως γινόταν χρόνια για τα ξένα πανεπιστήμια.  Είναι η πρώτη  φορά που γίνεται αυτό στην ελληνική εκπαίδευση και η κ. Κεραμέως συνέδεσε το όνομα της με αυτήν την, σκανδαλωδώς ευνοϊκή για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης, απόφαση και την παράκαμψη του άρθρου 16 του ελληνικού Συντάγματος.  Η κ. Υπουργός των 《αρίστων》 και της αξιοκρατίας φαίνεται να λησμονεί τις αρχές της. Με πίστη στην ιδέα ενός 《σχολείου και ιδρύματος-επιχείρηση》και με άξονα σκέψης ένα τεχνοκρατικό μοντέλο μιας 《εκπαίδευσης δεξιοτήτων και χρησιμότητας》, συμβάλλει με τον τρόπο της στην πτώση της ποιότητας στην εκπαίδευση και πετάει στον κάλαθο των αχρήστων πολύχρονες προσπάθειες φοιτητών και μαθητών. Με λίγα λόγια βάζει την οικονομία πάνω από την παιδεία.

Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι στην ΕΛΜΕ Λάρισας δεν υπάρχει ακόμα Προεδρείο, 3 μήνες σχεδόν μετά τις εκλογές της ΕΛΜΕ;

Κάθε ΕΛΜΕ έχει δικά της όργανα και διαδικασίες και προφανώς το ίδιο ισχύει και για την ΕΛΜΕ Λάρισας, της οποίας είμαι μέλος. Απ αυτήν και μόνο τη σκοπιά – ως μέλους της ΕΛΜΕ Λάρισας- θα ήθελα να εκλεγεί νέο προεδρείο στο ΔΣ της ΕΛΜΕ το συντομότερο δυνατό και θέλω να πιστεύω οτι  οι παρατάξεις έχουν και την εμπειρία και την υπευθυνότητα να το πράξουν.

Πως εκτιμάτε το γεγονός της βαριάς τιμωρίας των δύο εκπαιδευτικών Δ. Γεωργούση και Α. Διονυσίου από τον ΔΙΔΕ Λάρισας για δημοσιεύματά τους;

Ο εκπαιδευτικός – και όχι μόνο – κλάδος εργαζομένων έδωσε μεγάλους αγώνες στο παρελθόν για το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και κριτική στις πράξεις της διοίκησης, και είναι αδιανόητο και καταδικαστέο να έχουμε τέτοια φαινόμενα, και μάλιστα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, που αμφισβητούνται και καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Φαινόμενα και πράξεις που μπορεί να ανοίξουν δρόμο σε απευκταίες και αντιδημοκρατικές καταστάσεις.  Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα αντιπαλεύουν πάντα τέτοιες λογικές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ