ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ Ν.Π.Ι.Δ.

Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τυρνάβου μετά από πρόταση – κείμενο που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου ψηφίστηκε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε Ν.Π.Ι.Δ. και τη λειτουργία του με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα.

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, εκφράζει την αντίθεσή του στην εξαγγελία της κυβέρνησης, να μετατρέψει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε Ν.Π.Ι.Δ και στην λειτουργία του με Σύμπραξη μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)  Είναι αντίθετο σε κάθε πολιτική που προωθεί την λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που έχει ως βάση ότι η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα».

Η πολιτική δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, που υλοποιήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες μειώσεις σε προσωπικό, συγχωνεύσεις κλινικών, ελλιπή ως και ανύπαρκτη συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, μείωση μονάδων όπως οι ΜΕΘ, απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και μεγάλες λίστες αναμονής.

Αυτή η κατάσταση ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία, εκτοξεύοντας στα ύψη τα κέρδη τους και τώρα ανοίγεται μεγαλύτερο πεδίο κερδοφορίας τους και μέσω των ΣΔΙΤ.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα για τις υπηρεσίες που δικαιούνται  στις κερδοσκοπικές αλλά και στις μη κερδοσκοπικές (Δημόσια Νοσοκομεία ΣΔΙΤ) επιχειρήσεις υγείας και αν δεν έχουν χρήματα να μην μπορούν να γιατρευθούν, αλλά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική μετατροπής του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιωτική επιχείρηση και την εμπορευματοποίηση της υγείας του λαού.

Διεκδικεί:

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις.
  • Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ.
  • Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κ.Υ που υπολειτουργούν”.

Κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος η παράταξη  «Δράση Πολιτών» εξέφρασε τη θέση να συμπεριληφθεί και η ύπαρξη αξιοκρατίας στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων και η φερεγγυότητα των διαδικασιών προμήθειας, η παράταξη «Η πόλη που θέλουμε» το ψήφισε με επιφύλαξη, γιατί δεν είναι γνωστό το μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και η Δημοτική Αρχή εξέφρασε την αντίθεση της με την διεκδίκηση της κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης, που αναφέρεται στο ψήφισμα.

Ολες οι παραπάνω προτάσεις δεν περιλήφθηκαν τελικά στο ψήφισμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ