ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΡΩΜΑΝΙΑ – ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γ. Πάιδα

Το αδιαχώρητο το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, όπου και το Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για τις νέες εξελίξεις στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό ζήτημα και κεντρικούς ομιλητές τον πρόεδρο ΕΝΥΠΕΚΚ Α. Μητρόπουλο και

τον εργατολόγο-οικονομολόγο Γ. Ρωμανιά.

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γ. Πάιδα, ο οποίος περιγράφοντας «αγωνιστική διάθεση που βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας λαθών και παραλείψεων και του συνδικαλιστικού κινήματος» έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο  για «προεκλογικές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν διαψεύδοντας τις ελπίδες εργαζομένων και συνταξιούχων», ενώ αναφερόμενος στο ν/σ το χαρακτήρισε ως «ελαφρού ειδικού βάρους, που έρχεται σε συνέχιση των μνημονιακών νόμων».

«Είχαμε τονίσει από την αρχή τη σοβαρότητα του ν/σ και δυστυχώς βασιστήκαμε στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η οποία διαψεύδοντας τις ελπίδες μας όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αλλά έφερε για ψήφιση ένα ν/σ ελαφρού ειδικού βάρους σε συνέχιση των μνημονιακών νόμων. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε σε κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά στάθηκε αντίθετη στην εφαρμογή νόμων για την αναπλήρωση των μειώσεων που έχουν υποστεί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι», κατέληξε ο κ. Πάιδας.

«Πρόκειται για την 4η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έρχεται στη χώρα την τελευταία 10ετία, ενώ η νέα αυτή μεταρρύθμιση δεν έχει ευθείες μειώσεις στις συντάξεις», σημείωσε παίρνοντας τον λόγο ο Α. Μητρόπουλος, εκτιμώντας μάλιστα πως παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού θα υπάρξουν νέες μεταρρυθμίσεις μέσα στην επόμενη 3ετία λόγω του δημογραφικού αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας, όπου κυριαρχούν η ημιαπασχόληση και οι χαμηλοί μισθοί.

«Στην ουσία αυτό που κατατέθηκε αποτελεί δομική συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου», σχολίασε ο κ. Μητρόπουλος, με τον Γ. Ρωμανιά να περιγράφει ως «μικροδιορθώσεις» τις κατά την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

«Περίμενα ένα νέο ασφαλιστικό, κάτι που δεν έγινε, έπρεπε να φύγουμε από τη λογική Κατρούγκαλου και θεωρώ πως παρά τις πιέσεις των δανειστών θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο», τόνισε ο κ. Ρωμανιάς, επισημαίνοντας πως περίμενε από τη νέα κυβέρνηση «να υπάρξει κάποιος προγραμματισμός ώστε να φύγουμε από τις “δαγκάνες” Κατρούγκαλου, κάτι που επίσης δεν έγινε».

Το παρών στην αίθουσα έδωσαν πλήθος συνδικαλιστών, εργαζόμενων και συνταξιούχων, με τον πρόεδρο του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Μ. Τζιατζιά να απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης και τη συγκέντρωση της πλατείας Ταχυδρομείου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ