ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Κ. Αγοραστός: Το ευρωπαϊκό  green deal  γίνεται πράξη στη Θεσσαλία

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει μετά την έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού το έργο «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας», προϋπολογισμού 684.357,46 ευρώ  με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.  Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του παλιού διδακτηρίου  και του γυμναστηρίου του δημοτικού σχολείου,

που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο  Δήμος Ελασσόνας.

Όπως ανέφερε ο  κ.  Αγοραστός « το ευρωπαϊκό  green deal, – η πράσινη συμφωνία- γίνεται πράξη στη Θεσσαλία με  ολοκληρωμένο σχέδιο  που οδηγεί στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 25 δημοσίων κτιρίων. Σχολεία, Νοσοκομεία,  δημόσιες υπηρεσίες, συγχρονίζονται με την εποχή, γίνονται πιο ασφαλή και λειτουργικά για τους χρήστες τους και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Χρειάζεται» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός «να προχωρήσουν και οι φορείς υλοποίησης με γρήγορο ρυθμό  ώστε να αποφύγουμε τη γεωμετρία της γραφειοκρατίας,  να τρέξουν οι διαδικασίες  και τα κτίρια να αποδοθούν  το συντομότερο δυνατό».

Ξεκινά ο διαγωνισμός του έργου

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση σύνταξης των τευχών δημοπράτησης από το Δήμο Ελασσόνας και τη θετική αξιολόγησή τους από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας, εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου. Ακολουθεί πλέον η έγκριση και δημοσιοποίηση του σχετικού Διαγωνισμού από τον Δήμο Ελασσόνας, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αντικείμενο του έργου είναι ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας (εκπαιδευτήριο και γυμναστήριο). Πρόκειται για υφιστάμενα σχολικά κτίρια Ενεργειακής Κατηγορίας Η και Ζ, τα οποία αναμένεται να αναβαθμιστούν σε Κατηγορία Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας (εκπαιδευτήριο και γυμναστήριο) περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

  • εφαρμογή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης της τοιχοποιίας
  • εφαρμογή θερμομόνωσης στη στέγη
  • την αντικατάσταση των παραθύρων και θυρών με νέα, υψηλότερης θερμομονωτικής ικανότητας
  • την ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και φωτισμού και
  • την εγκατάσταση συστήματος φωτοβολταϊκών (net metering)

Με τη λειτουργία του έργου προβλέπεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ