ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων λειτουργίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Λάρισας, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ ν. Λάρισας και κεντρικούς ομιλητές τον Γιώργο Μαυρίκο, Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και τον Μπάμπη Βορτελίνο,

Αντιπρόεδρο της κλαδικής του δημοσίου(TUI), υπεύθυνου για την Ευρώπη.

«Η επιθετικότητα του κεφαλαίου έχει τα ίδια χαρακτηριστικά παντού, ωστόσο η αντίσταση έχει διαφορετικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά από χώρα σε χώρα», σημείωσε ο κ. Βορτελίνος, ο οποίος αναφερόμενος στα 75 χρόνια λειτουργίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας περιέγραψε τις δράσεις, τους αγώνες και την προσφορά της στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα, τονίζοντας πως «ο αγώνας για την ισχυροποίηση της Ομοσπονδίας συνεχίζεται».

«Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε αλλά να θυμίζουμε στους εργαζόμενους τον βρώμικο ρόλο του ρεφορμισμού, του οπορτουνισμού και της ταξικής συνεργασίας, την ITUC σε διεθνές επίπεδο και ΣΕΣ σε πανευρωπαϊκό και την αντίστοιχη κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση Public Services International ( PSI ) μέλος της οποίας είναι η ΑΔΕΔΥ.

Εντείνουμε την ιδεολογική αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις και συνεχίζουμε σταθερά να παλεύουμε για την ισχυροποίηση της ΠΣΟ που φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια από την ίδρυση της, που είναι μια διαδρομή πολύ σημαντική, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων όλου του κόσμου. Με αγώνες, με θυσίες, με προσφορά!», κατέληξε ο κ. Βορτελίνος.

Με ιστορική αναδρομή ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Γ. Μαυρίκος σημειώνοντας πως «ο διεθνισμός ήταν πάντα στο επίκεντρο του κινήματος, ενώ η ανάγκη των λαών για αγώνες και διεκδικήσεις ήταν μεγάλη και οδήγησε στην ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας τον Οκτώβρη του 1945».

«Η κόντρα με τους ρεφορμιστές είναι διαχρονική», τόνισε ο κ. Μαυρίκος, μιλώντας για την πορεία της Ομοσπονδίας που έφτασε να αριθμεί 320 εκ. μέλη, για να καταλήξει όμως το 2005 με μόλις 40 εκ. μέλη στη δύναμή της.

«Η πορεία δεν ήταν αναίμακτη, ωστόσο από το 2005 που παραλάβαμε 35-40 εκ. μέλη και με τη συμβολή του ΠΑΜΕ η Ομοσπονδία ανέκαμψε και συνεχίζει δυναμικά τους αγώνες της αριθμώντας πλέον 105 εκ. μέλη σε 132 χώρες του κόσμου», υπογράμμισε ο γραμματέας, καταλήγοντας πως η Ομοσπονδία θα πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί μέσα από τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του εργατικού κινήματος.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ