«Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε το συνέδριο, στόχος μας είναι να συναντηθούμε με τον υπουργό Γεωργίας, που επιμένει να κρύβεται από τους εκπροσώπους του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, να του θέσουμε τα αιτήματά μας και να αποχωρήσουμε».
Αυτά τονίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 9.30 π.μ. έξω από το ξενοδοχείο «Divani Palace», όπου και θα διεξάγεται το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι παρουσία του Μ. Βορίδη.
Αναλυτικά, στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκαν τα εξής:
«Λίγες ημέρες αφού κάναμε κινητοποιήσεις και στήσαμε μπλόκα αντιπαλεύοντας την πολιτική που μας ξεκληρίζει, η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με εκπροσώπους των εκκοκκιστών και του αγροτοσυνεταιρισμού που υπηρετούν τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα, κάνουν Συνέδρια – εκδηλώσεις αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου.
Ένα τέτοιο Συνέδριο πραγματοποιείτε στην Παρασκευή 21/2 στην Λάρισα, με θέμα το Βαμβάκι, που διοργανώνουν η Διεπαγγελματική Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και να μιλήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για το ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις, οι αγρότες έχουμε, πλέον, πείρα. Στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι» σ’ αυτές τις Ενώσεις, είναι ουσιαστικά σαν να βάζουνε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Τι έρχονται να μας πουν, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βαμβάκι και ο υπουργός της κυβέρνησης; Ότι το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι στην ποιότητά του;
Αρίστης ποιότητας είναι το βαμβάκι που παράγουμε και στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε η ποιότητα ήταν καλύτερη από πέρσι, χωρίς, όμως, αυτή η ποιοτική διαφορά να πληρωθεί «έξτρα» από τους εκκοκκιστές. Μάλιστα, η φετινή τιμή ήταν χαμηλότερη (περίπου 20% από πέρυσι), παρά το γεγονός ότι η ποιότητα ήταν καλύτερη. Επομένως, δεν είναι το πρόβλημα στην ποιότητα, αλλά ποιος την καρπώνεται.
Πρόβλημα είναι ότι δεν ισχύει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το βαμβάκι με βάση το κόστος παραγωγής – όπως, και στα άλλα προϊόντα – αλλά, διαμορφώνεται στην «ελεύθερη» αγορά. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός οι εκκοκκιστές, παίρνουν την παραγωγή σε χαμηλές τιμές, που τις καθορίζουν οι ίδιοι σε μορφή καρτέλ (όπως κάνουν αντίστοιχα οι βιομήχανοι και έμποροι σε άλλα προϊόντα) και με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ούτε πόσο, ούτε πότε θα πληρωθούμε, ενώ ταυτόχρονα φτάνουν στην λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα.
Αν θέλει να ενισχύσει τον βαμβακοπαραγωγό η κυβέρνηση, να στελεχώσει το Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, να κατοχυρώσει μέσο της ΚΥΑ την πληρωμή με βάση κατώτατη τιμή και παίρνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που υπάρχουν στο βαμβάκι. Για την χρονιά που πέρασε να δοθούνε αναδρομικά τώρα και με βάση το μέσο όρο των ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχουν καταμετρηθεί ανά εκκοκκιστήριο.
Πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι είναι τεράστιο, αφού οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και το ίδιο κάνει το κράτος στο πετρέλαιο, το ρεύμα κλπ.
Πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δε μας αποζημιώνει για τις καταστροφές από την κακοκαιρία και τις άλλες αρρώστιες.
Πρόβλημα είναι το ασφαλιστικό, με την συνεχή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με ταυτόχρονη μείωση ακόμη και αυτής της πενιχρής σύνταξης που παίρνουν οι συνταξιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Με τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται, δεν συνδέονται με την παραγωγή και το συντριπτικό ποσοστό τους πάει στις τσέπες μια χούφτας μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών.
Πρόβλημα, δηλαδή, τεράστιο είναι η ίδια η ΚΑΠ της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγούν σε παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής κι όλους εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Να γιατί αντιπαλεύουμε, με νύχια και με δόντια, αυτή τη πολιτική. Να γιατί κάνουμε κινητοποιήσεις και «στήνουμε» μπλόκα, κλιμακώνοντας την πάλη μας που δεν είναι «επετειακή και αδιέξοδη», όπως μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας (κυβέρνηση, κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη ΚΑΠ και ψηφίσαν μνημόνια, μονοπωλιακοί όμιλοι και τραπεζίτες, μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες και τα γνωστά παπαγαλάκια), αλλά είναι συνεχής η αγωνιστική μας δράσης σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να απαντήσει ουσιαστικά στα διαχρονικά αιτήματα επιβίωσης που έχουμε, γιατί και αυτή όπως και οι προηγούμενες στηρίζουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων – βιομηχάνων – εμπόρων – μεγαλοαγροτών και τραπεζιτών, επιταχύνοντας την συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Γι’ αυτό επιστρατεύει την παραπληροφόρηση τα ψέματα και την επίθεση στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία για να χτυπήσει τις διεκδικήσεις μας και τους αγώνες μας.
Αυτοί που οργανώνουν την εκδήλωση της Παρασκευής συμφωνούν μ’ αυτή τη πολιτική και είναι ταγμένοι να την υπηρετούν. Άρα, είναι στη μεριά των αντιπάλων μας και τους αντιπαλεύουμε.
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν, μαζικά, στην κινητοποίηση που οργανώνουμε την Παρασκευή 21/2, στις 9.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Divani Palace στη Λάρισα, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Θεσσαλίας, για να παρέμβουμε και αντιπαλέψουμε τις πολιτικές που μας κλέβουν τον κόπο και τον μόχθο μας και δεν μας επιτρέπουν να επιβιώσουμε. Γιατί αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές είναι που μας υποκινούν και μας βγάζουν στο δρόμο του αγώνα».
Ειρήνη Παπουτσή