ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συνέντευξη τύπου με αφορμή το 31ο Συνέδριο

Συνέντευξη τύπου με θέμα το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 23 Φλεβάρη, παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής η διοίκηση του ΕΚΛ, μιλώντας για μια σημαντική διαδικασία «όπου οι αντιπρόσωποι που εξέλεξαν τα σωματεία, θα αποτιμήσουν την τρίχρονη δράση και τις αδυναμίες του ΕΚΝΛ από το προηγούμενο συνέδριο,

θα καθορίσουν τα νέα ταξικά καθήκοντα για το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα για το επόμενο τρίχρονο και το διεκδικητικό πλαίσιο και θα εκλέξουν νέα Διοίκηση, Ε.Ε και αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ».

«Ως Διοίκηση είμαστε περήφανοι για την αταλάντευτη στάση του ΕΚΝΛ στο πλευρό των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων. Για τον σταθερό προσανατολισμό του ενάντια στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή η επιλογή ήταν πραγματική ασπίδα για τους εργαζόμενους απέναντι στην σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση των τελευταίων και όχι μόνων χρόνων στην ζωή και τα δικαιώματά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γ. Σκόκας.

Περιγράφοντας τις δράσεις του ο κ. Σκόκας σημείωσε πως την τριετία που πέρασε το Εργατικό Κέντρο :

Συνέχισε να αναπτύσσει σταθερή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς ενάντια στην απλήρωτη εργασία,  τις συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας, την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων.

Πήρε θέση για όλα τα μικρά ή μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Πρωτοστάτησε στους αγώνες  μαζί με άλλα ταξικά ΕΚ και Ομοσπονδίες  στο πλάι των εργαζομένων και του λαού μας. Για να οργανωθεί η πάλη για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, του απεργιακού δικαιώματος, στην διεκδίκηση ΣΣΕ, το δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία .

Στήριξε χωρίς δισταγμό τους αγώνες των φτωχομεσαίων αγροτών. Ενάντια στην πολιτική του ξεκληρίσματος τους. Πήρε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της κοινής δράσης με τους αυτοπασχολούμενους για ζητήματα όπως η Κυριακάτικη Αργία.

Ήταν σταθερά προσανατολισμένο στην οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης. Με  δράσεις όπως τα  λαϊκά φροντιστήρια για παιδιά άνεργων και φτωχών οικογενειών. Με κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και τις παρεμβάσεις ενάντια στο «κόψιμο» ρεύματος λαϊκών νοικοκυριών. Με την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους στο Μάτι. Με τα καλοκαιρινά μπάνια αλληλεγγύης για τους άνεργους.

Στάθηκε απέναντι στην συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς,  στην μετατροπή της σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών δολοφόνων . Βρέθηκε δίπλα στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Δείχνοντας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες-μετανάστες, ενάντια στην καλλιέργεια του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Οργάνωσε πολύμορφες δράσεις που ακουμπούν σε όλο το πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στον πολιτισμό, αθλητισμό κα. Με την λειτουργία και ύπαρξή της θεατρικής ομάδας. Με την διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων. Με την πραγματοποίηση συμβουλευτικής στήριξης γονέων από ομάδα ψυχολόγων-κοινωνικών λειτουργών. Με άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως διοργάνωση εκδρομών, προβολή ταινιών κ.ά.

«Το 31ο Συνέδριο του ΕΚΝΛ γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους. Είναι σε εξέλιξη η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματά μας, στην κοινωνική ασφάλιση με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Η επιδίωξή τους είναι η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και η απαλλαγή του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων από την υποχρέωση αυτή. Η κάλυψη της ανάγκης αυτής να γίνει ατομική υπόθεση και πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας», συνέχισε, ζητώντας παράλληλα το δυνάμωμα του αγώνα και της εργατικής και λαϊκής αντίστασης απέναντι σ’ αυτή επίθεση.

Σήμερα χρειάζεται:

  • Ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ζωντανό που θα σφυρηλατεί την ενότητα των εργαζομένων μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με σωματεία δραστήρια , με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι εργοδοτικοί γραφειοκρατικοί μηχανισμοί που στήνονται από εργοδότες, κυβερνήσεις, νόθες διαδικασίες και μπράβους της νύχτας.
  • Ένα κίνημα που δε θα παζαρεύει πόσα δικαιώματα θα χάσουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι, δε θα είναι ουρά και όχημα της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης.
  • Κίνημα διεκδικητικό που θα αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους.
  • Ένα κίνημα που θα έχει σταθερό μέτωπο υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.

«Σε αυτόν τον αγώνα χωράει κάθε έντιμος συνδικαλιστής, κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενος που κατανοεί την ανάγκη ύπαρξης των συνδικαλιστικών οργανώσεων με αυτό το περιεχόμενο πάλης, με ταξικό προσανατολισμό στην δράση τους.

Ο τόπος μας έχει μεγάλο πλούτο και μεγάλες δυνατότητες για να ζήσει ο λαός μας καλύτερα, σε συνθήκες ευημερίας. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμη τους, να τη δοκιμάσουν, να την οργανώσουν, να βάλουν μπροστά το δίκιο τους. Σήμερα δεν αποτελεί μονόδρομο η σύνθλιψη των δικαιωμάτων και ο συμβιβασμός με τα ελάχιστα. Τον πλούτο που παράγουμε εμείς τον καρπώνονται οι λίγοι, τα μονοπώλια.

Αυτός ο πλούτος είναι δικός μας και πρέπει να τον διεκδικήσουμε. Σε αυτό το δρόμο της αντεπίθεσης και της προοπτικής σας καλούμε, εργαζόμενους και συνδικάτα, να «βάλουμε πλάτες». Σε αυτό το δρόμο οι όποιες θυσίες απαιτούνται, αξίζουν και πιάνουν τόπο», κατέληξε ο Γ. Σκόκας.

Ειρήνη Παπουτσή

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ