ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ …MΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΔΡΟΜΟΣ

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας και των εργαζόμενων  του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας

Η κατάσταση στα κολαστήρια των  νησιών αποτυπώνει τραγικά την πλήρη αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών διαχείρισης των ροών προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας που έρχονται με μοναδική αποσκευή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η πολιτική αποτροπής και εκφοβισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση με εξαγγελίες για κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης, επαναπροωθήσεις, αλλαγή στο νόμο για το άσυλο, φράχτες στον Έβρο και το Αιγαίο, το μόνο που καταφέρνει είναι να διεγείρει ρατσιστικά αντανακλαστικά και να οξύνει το κλίμα της ξενοφοβικής υστερίας.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τα βαφτίσανε «δομές φιλοξενίας», συμπυκνώνουν περισσότερο από οτιδήποτε τις κεντρικές αντιμεταναστευτικές ευρωπαϊκές και ελληνικές πολιτικές, όπως αυτές αποτυπώνονται στο κλείσιμο των συνόρων, αλλά και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις, τους τεχνητούς διαχωρισμούς σε μετανάστες και πρόσφυγες,  τις παραβιάσεις ακόμα και των θεμελιωδών διεθνών συμβάσεων για το δικαίωμα στο άσυλο, τις απελάσεις, τον εγκλεισμό και τη γκετοποίηση, το συνεχιζόμενο πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες εντός κι εκτός των συνόρων.

Κι αν η κατάσταση στα νησιά έχει αυτές τις τραγικές διαστάσεις στα στρατόπεδα της ενδοχώρας χιλιάδες άνθρωποι βιώνουν μια κάλπικη ελευθερία σε συνθήκες εγκλεισμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης. Για κάποιους από αυτούς μάλιστα αμφισβητείται κι αυτό το δικαίωμα της επιβίωσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες προσφύγων, στη γειτονιά μας, στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που μπορεί να φτάνει και το 10% του συνολικού πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση σε κανένα απολύτως πόρο, στερούμενο ακόμα πρόσβασης σε είδη διατροφής. Ανάμεσα τους οικογένειες με παιδιά κάθε ηλικίας.

Οι άνθρωποι αυτοί που είχαν την πρόσθετη ατυχία να βρεθούν στις γκρίζες ζώνες της γραφειοκρατίας και των αδιέξοδων πολιτικών αναδεικνύουν την αποτυχία διαχείρισης αλλά ταυτόχρονα και τις μεγάλες ευθύνες  όλων όσων εμπλέκονται στη διαχείριση και το συντονισμό του στρατοπέδου του Κουτσόχερου. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, η Ύπατη Αρμοστεία, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ, η περιφέρεια Θεσσαλίας  και ο Δήμος Λαρισαίων ελέγχονται για το ότι καθιστούν αυτούς τους ανθρώπους αόρατους, χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος που το μόνο συναίσθημα που γεννά, είναι ντροπή. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ενώ τα εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε., συγχωροχάρτι για της αμαρτίες της, χορεύουν γύρω από τις ΜΚΟ, τους διάφορους κρατικούς και ιδιώτες επιτήδειους, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε και να δώσουν ένα ποτήρι γάλα στα παιδιά τους .

Χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις μας για κλείσιμο όλων των στρατοπέδων, ανοιχτών ή κλειστών, για φιλοξενία και ένταξη των προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας στις γειτονιές μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα, για εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνική και πολιτική ζωή, για χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και διευκόλυνση μετάβασης στους τόπους προορισμού τους, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που συμβαίνει δίπλα μας.

  • Απαιτούμε από όλους όσους εμπλέκονται στη διαχείριση και το συντονισμό της δομής του Κουτσόχερου να πάρουν άμεσα μέτρα που να δίνουν λύσεις με μόνιμα χαρακτηριστικά στο πρόβλημα της διαβίωσης αυτών των ανθρώπων ή όσων στο μέλλον βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση.
  • Με επίγνωση των περιορισμένων δυνατοτήτων μας αλλά και χωρίς αυταπάτες ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις αυτών των διαστάσεων, παίρνουμε τη πρωτοβουλία να απευθυνθούμε ξανά στην τοπική κοινωνία που στάθηκε τα προηγούμενα χρόνια με αλληλεγγύη και αντιλαμβάνεται ότι η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των «άλλων» σήμερα, θέτει σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα όλων μας αύριο
  • Διοργανώνουμε καμπάνια συλλογής βασικών ειδών διατροφής, πληροφορίες για την οποία θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.. Τα τρόφιμα που θα μαζεύονται θα είναι διαθέσιμα για να δοθούν κατά προτεραιότητα σε ανθρώπους / οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη .

Γιατί ξέρουμε καλά πως ο μόνος τρόπος να ανταπεξέλθουμε στον «πόλεμο» που μας έχουν κηρύξει οι ισχυροί του κόσμου είναι οι αντιστάσεις μας, οι στρατηγικές επιβίωσης και τα δίκτυα αλληλεγγύης που αναπτύσσουμε και αυτό θα κάνουμε και τώρα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ